IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти на кръстоносен поход заради ДДС

Бизнесът настоява за законодателни промени, за да ползва данъчен кредит при изграждането на прилежаща инфраструктура

11:30 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в имоти на кръстоносен поход заради ДДС

Тодор Табаков, партньор в “Табаков, Табакова и съдружници”, съобщи на конференцията за инвестиции в имоти BalRec, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) са внесли в бюджетната комисия на парламента предложения за нови текстове в Закона за ДДС, с които да отпадне съмнението, че става въпрос за безвъзмездна доставка. Организациите повдигнаха въпроса и на едно от последните заседания на тристранния съвет, но реакция от държавата така и не последва.

Адина Уелш от Raiffeisen Property Management предупреди, че практиката може да доведе и до фалити, защото инвеститорите обикновено са разчели много прецизно разходите си. Строителството освен това в повечето случаи се финансира с банков кредит и подобен извънреден разход налага търсенето на допълнително финансиране. 

Юристът призова строителния бранш да се обедини и да настоява и за него да започне да се прилага системата на обратно начисляване на ДДС, която се въвежда за зърнопроизводителите.

Реалността – дълга битка в съда

Табаков коментира, че данъчната администрация е твърда в политиката си по отношение на инвестициите в прилежаща инфраструктура.

Инвеститорите, като първа стъпка от процеса да си възстановят ДДС-то, се обръщат към дирекцията “Обжалване и данъчно-осигурителна практика” в Националната дирекция за приходите (НАП). По думите му обаче ситуацията там е “безнадеждна”.

Следващият етап е съдебното дело. Според Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, по-малките фирми се отказват да водят съдебни дела заради времето и допълнителните разходи.

Тодор Табаков посочи, че Върховният административен съд (ВАС) е издал през 2012 г. 3 решения в полза на инвеститорите и е признал правото им на данъчен кредит. Случаите обаче са хиляди и не всички, които са стигнали в съда, са имали благоприятен изход. Резултатът – разширяване на сивата икономика за сметка на спестените главоболия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още