IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането - мисията (не)възможна

Интерес към европейските пари за обновяване на жилищните сгради не липсва, но проектът се осъществява бавно

14:15 | 31.10.13 г. 6
Санирането - мисията (не)възможна

По сегашния проект преди няколко месеца безвъзмездната субсидия за саниране беше повишена до 75% от 50%.

Попов допълни, че се планира и по-гъвкав механизъм за финансов инженеринг, т. е. – за кредитиране на собствениците на жилища, които не могат сами да осигурят техния дял от бюджета, необходим за ремонтите. Предвижда се едно звено да управлява и безвъзмездната помощ, и финансовия инженеринг, така че да се разработи гъвкав механизъм за финансиране. В сградите, в които има повече социално слаби лица, които не могат да си позволят да финансират своя дял от ремонта, безвъзмездната помощ ще може да е по-висока, поясни Иван Попов.

Цвета Наньова, проектен мениджър по санирането за София, посочи, че администрацията е в процес на преосмисляне на работата, свързана с усвояването на европейските средства за саниране на сгради.

“В този програмен период администрацията толкова се презастрахова с допълнителни проверки и процедури, за да опази европейските средства, че накрая въобще не ги изхарчихме”, коментира тя.

Наньова препоръчва да бъде облекчен достъпът до кредитиране и да се помисли за цялостна политика, насочена към социалнослабите собственици, като приложим и опита на другите държави в Централна и Източна Европа, които вече са преминали и преминават през подобни процеси.

Жилищният фонд - крайно остарял

Иначе статистиката сочи, че 23% от енергийното потребление у нас е за жилищния сектор. Над 700 хил. са жилищата, които имат нужда от цялостно саниране, което засяга почти 1,8 млн. души. Високият дял на частната собственост у нас – 97%, обаче спъва процеса, тъй като за обновяването на сградите се търси съгласието на всички собственици.

Отделно според статистиката над 1,2 млн. жилища се водят необитаеми, подчерта депутатът и председател на парламентарната комисия по регионална политика Димчо Михалевски. Много от тях не са основни жилища за собствениците им и съответно много от тези собственици не се интересуват от нуждите на етажната собственост за ремонти и поддръжка на сградите.

Същевременно огромна част от жилищата у нас са изключително остарели – над 453 хил. жилища са строени преди 1949 г., над 367 хил. – в периода 1950 – 1959 г., над 421 хил. – в периода 1960 – 1969 г., над 303 хил. – в периода 1970 – 1979 г.,  и над 275 хил. – през 80-те до 1989 г.

От 1990 до 2011 г. са строени общо приблизително 240 хил. жилища.

Михалевски подчерта, че още преди няколко години в няколко стратегически документа са заложени доста амбициозни цели за ремонти на жилища, които така и не са започнали да се осъществяват. В жилищната стратегия от 2004 г. например се предвижда обновяването на над 684 хил. жилища в периода 2006 – 2020 г. за над 4,1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 7
Lucifer
преди 10 години
Да не говорим за това какво правят мишоците с новите тухли итонг или с стереопора когато се наврат под изолацията....просто прояждат цялата изолация и правят стените на решето.... Никога няма да заменя дървената си чамова дограма, колкото и да е неоплътнена(и слава богу че е), с ПВЦ или да направя изолация с която да се поболее цялото ми семейство и да мухлясаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Lucifer
преди 10 години
Още най-старите майстори са казвали че стените и въобще цялото жилище трябва да диша! Лятната жега изсушава поетата от зимния сезон влага от стените. Зидарията не може да поема влага до безкрайност а задържащата се влага е болест и когато няма естествена вентилация на жилището то започва да смърди на ***. Никаква изкуствена вентлация не може да замени дишащото жилище! Херметично затвореното жилище обеднява на кислород и започва главоболие, защото ние издишаме въглероден диоксид а консумираме кислород. Новото строителство е вредно и опасно за живеещите в него!!!!!!!!!!!!!!!!!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Изолацията така запечатва стените , че в тях започва да се натрупва влага , мухъли и водорасли . Единственото спасение е мощна вентилация , което обезсмисля всичко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Влагата в помещенията засилва усещането за студ с 5-10градуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Чакай сега да обуят маймуните "на юруш" преди да разберат, пък после ще има втори етап - поправяне на предния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
КОй обслужва санирането?Нито един вид дограма не отговаря на изискванията за естествена вентилация на жилищата, освен дървената! Ако сложите от новите видове дограма тръгват мухъли и плесени, някои от които са опасни дори за живота на малките деца. Топлоизолациите дори и да ги сложите, ако вентилирате дограмата келфайда :) НЕ разбирате ли ,че всичко е измама, за да се облагодетелстват няколко производители и няколко разпределители на пари! Ако искате да сте здрави, слагайте си дървена дограма, и въздуха в жилището да се сменя по естествен път поне три пъти на ден! а загубите са неминуеми! НЕможе и х_я до края и душата в РАя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още