IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Граждани искат забраната чужденци да купуват земеделска земя да залегне в закон

Изключение да се прави само за родените в чужбина потомци на българи с двойно гражданство, които владеят свободно български език

09:36 | 26.09.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Граждани искат забраната чужденци да купуват земеделска земя да залегне в закон

Граждани настояват продажбата на земеделска земя на чужденци да се забрани със закон. В онлайн пространството се разпространява и петиция в подкрепа на такъв нормативен акт, подписана от близо 4 900 души до момента.

“Отдаването на българска земя за ползване от чужденци за земеделски нужди или други предприятия от търговски характер  одобряваме само чрез отдаване под наем без право на прехвърляне на собствеността”, посочва се в петицията.

“Допускаме единствено закупуването от чужденци на апартаменти в многоетажни сгради, построени върху парцели, стопанисвани от български граждани, институции  и търговски дружества за туристически,жилищни и здравно-медицински цели”, допълва се в документа.

Като изключение се определят “родените в чужбина  потомци на българи с двойно гражданство, доказан български произход и свободно владеене на български книжовен език”.

Дебатът за удължаване на мораториума чужденци да купуват земеделска земя у нас се засилва с наближаването на крайния срок, след който забраната отпада – от началото на следващата година чужденци ще могат свободно да купуват ниви, като това е залегнало в договора ни за присъединяване към Европейския съюз.

Реално обаче забраната не действа, тъй като чужденци могат да купуват земя с фирми, регистрирани в страната.

От земеделското министерство предлагат забраната да бъде удължена със 7 години, като преди това Еврокомисията ще трябва да одобри мярката. Преди три години от Брюксел сами препоръчаха мораториумът да бъде удължен, а няколко държави от ЕС вече се възползваха от подобна възможност.

Според експерти обаче удължаването на срока на забраната няма да промени нищо на пазара. Чуждите инвеститори не се интересуват от земята у нас, защото е разпокъсана и с лоша инфраструктура.

Специалисти предлагат да се изработи дългосрочна стратегия за развитие селското стопанство, съгласно която да се осъществят необходимите и дълго отлагани законодателни промени, включително приемането на закон за комасацията на земята.

През кризисните години пазарът на земеделска земя беше единственият от сектора на имотите, който се развиваше във възходяща посока. От тази година обаче, с понижението на цените на земеделската продукция, цените на земята също тръгнаха надолу.

Засега пазарните участници отричат да има балон и прогнозират, че в дългосрочен пран пазарът на земя ще продължи да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Така, така, Спящи бико! Кажи го високо та да го чуят тия няколко "граждани"! :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
От ден-два тарикатите, които не искат чужденците да им развалят рахатлъка и да им правят конкуренция на пазара на земята поизчезнаха от медиите и аз помислих, че кампанията е приключила? Пък то било друго - превърнали се в "граждани". Очевидно селяните сме ние според тях, щом смятат, че могат да ни "вързват" с такива евтини превъплъщения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
за активния *** (-) - набляга се на чувствата в които искат тъпанарите да вярват /родолюбие, приемственост, националност и т.н./ и се ползват с/у тъпанарите, за да ГИ изкарат от "свободния пазар", който да остане привилегия САМО на налагащите чувствата - петицията :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
Понеже е невъзможно едновременно "ГражданиТЕ" да са толкова *** и ограничени и в същото време да са толкова активни, то е елементарно логично, останалите да си намерят отговор на въпроса: КОЙ ползва тъпанарите ;))))))) - "От земеделското министерство" много съдействащо бе - направо изпреварват събитията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още