IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители: Земята ни е разпокъсана, липсват инвеститори

От закупуване на земеделски земи имат полза само хора, които знаят как да ги обработват, твърдят специалистите

16:02 | 20.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зърнопроизводители: Земята ни е разпокъсана, липсват инвеститори

През 2013 г. зърнопроизводителите са изправени пред ниска ликвидност, цени под себестойност, което ще доведе до липса на оборотни средства и може да се очаква фалити на зърнопроизводители. Необходимо е създаването на предприемаческо земеделско съсловие, каквото липсва, припомня Ангел Вукодинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

И сега чужденци могат да купуват земеделска земя като регистрират фирма в България. Засега може да се каже, че интересът на чуждестранните инвеститори към земята ни е съвсем символичен, не повече от 10-20 хиляди дка са собственост на чужденци, коментира от своя страна председателят на асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

По думите му това се дължи на факта, че земеделската земя е в твърде разпокъсано състояние и се нуждае от окрупняване на парцелите, подобряване на инфраструктурата, както и на съоръженията за хидромелиорация. 2% от площите в България се водят поливни, но действащите са едва 1%-1,5%. Няма как да има поливно земеделие върху некомасирана земя. Само за последната една година има около 30% спад в цената на земеделската земя, припомни Петков.

„В района на Добрич голям шотландски инвеститор направи опит да обработва 42 000 дка земя, след 3 години фалира и напусна страната. Обещаваха да платят между 12 и 40 лв рента на декар, но реално платиха по 6 лв“, каза Кирил Жендов, крупен арендатор от с. Крушарско, Добрич.

От закупуване на земеделски земи имат полза само хора, които знаят как да ги обработват, предупредиха от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Основният проблем в този бранш е, че много хора без опит са се поблазнили от бързите темпове на развитие в сектора. Именно поради липсата на опитност от страна на младите инвеститори станахме свидетели н а лавина от фалити в бранша през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Смятам че е въпрос на национална сигурност чужденци да нямат право да притежават българска земяСмятам и искам също така държавата и общините да притежават най-малко 50%+ от цялата земя в РБТака аз разбирам държавата - когато притежава земята в границите сиЗнаете ли колко богати хора и фондове има по света. Какво ще стане ако някой си постави за цел да придобие 1/5 от цяла България. Напълно възможно ми изглежда. Или пък Турция да си купи обратно южна България - Тракия да кажемаз казвам НЕИма държава когато има протекционизъмСегашния либерализъм ни докара до тук, където сме и страната ни наколенеСрам ме е, жалко за загиналите за тази чиста и свята родина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Спящият бик
преди 10 години
Стига комунистически глупости, бе! Обработването на земята и собствеността върху нея са две съвсем различни неща. Аз пък искам да спекулирам със земя, искам да я продам на богатите чужденци. Впрочем, същото искат да направят и тези тарикати, но първо искат да я купят без пари от мен. Затова се правят на умрели лисици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още