IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителният сектор в България продължава да демонстрира слабост

Първи сме в ЕС по месечен спад на строителната продукция през май

12:57 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителният сектор в България продължава да демонстрира слабост

Строителният сектор в България продължава да буксува. През май страната ни е била първа в Европейския съюз (ЕС) по месечен спад на строителната продукция (-4,2%), след като през април беше отчетен ръст от 1,8 на сто, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Следват Полша и Словения, където е отчетен месечен спад на строителната продукция от по 2,8%, и Германия с понижение от 2,6%. На другия полюс са Испания, Румъния, Швеция и Холандия, където са регистрирани най-големите повишения за месеца – от съответно 4,4%, 3,1%, 1,7% и 1,1%.

Страната ни е и сред лидерите по годишен спад на строителната продукция през май – отчетено е намаление от 10,9%. На първо място е Полша (-28,6%), следвана от Чехия (-15,5%), Португалия (-12,9%) и Словакия (-12,1%).

На другия полюс са Унгария, Испания и Швеция, където са регистрирани най-големите годишни ръстове на строителната продукция в ЕС – съответно 11,1%, 8,2% и 7,9%.

През май на месечна база строителната продукция в еврозоната се е понижила с 0,3%, сочат данните на Евростат, които са сезонно коригирани. За целия Евросъюз намалението е 0,2%.

На годишна база през май е отчетен спад на строителната продукция в еврозоната и ЕС от по 5,1%, показва още статистиката.

Сградното строителство в еврозоната и ЕС се е понижило със съответно 0,6% и 0,5% през май спрямо април, докато продукцията при инженерното нараства със съответно 0,1% и 0,5%.

На годишна база спадът при сградното строителство достига съответно 5,2% и 4,7%, а при инженерното – 5,8% и 6,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още