IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат ръст при размера на изтеглените ипотеки заради сделки в по-високия сегмент

Политическите събития могат да повлияят на пазара на имоти и жилищно кредитиране, ако се премине към по-дългосрочна нестабилност

12:22 | 24.06.13 г.
Отчитат ръст при размера на изтеглените ипотеки заради сделки в по-високия сегмент

С около 10% се е повишил средният размер на изтеглените ипотечни кредити през май. Ръстът се дължи преди всичко на раздвижване в луксозния сегмент, сочат данните на консултантската компания КредитЦентър.

„През май станахме свидетели на активност на пазара на ипотечни кредити, сходна с тази от предходния април”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията, както и на Creditpoint.bg.

Покачването на средния размер на изтеглените през месеца ипотеки той обяснява с раздвижването в луксозния сегмент. „Сделките с имоти във високия ценови клас бяха сред най-силно засегнатите от кризата. Още от началото на 2012 година обаче този сегмент започна възстановяване, като изпревари много от останалите. Първите месеци на 2013 г. продължиха тази тенденция, което доведе и до покачване на стойността на част от изтеглените кредити”, допълва Тошев.

По думите му, активизирането на сделките за луксозни къщи и апартаменти са предизвикали и 3% ръст на заемите над 90 000 евро през май.

Други по-сериозни промени на ипотечния пазар обаче не се наблюдават. Лихвените нива се запазват стабилни, без съществена промяна остават и предпочитаните срокове за погасяване на ипотечните заеми. Известно покачване се наблюдава при броя на кредитополучателите от най-ниската и най-високата възрастова група – 18-25 и над 45 години.

Същевременно обаче от Creditpoint.bg наблюдават ръст на запитванията за потребителски кредити. Май е месецът, в който хората започват ремонтни дейности в домовете си, а по различни причини предварителното планиране на разходите за това често се разминава с финалната сметка. Други дейности, като ремонт или покупка на автомобил, смяна на обзавеждане и разходи за обучение в чужбина също са сред мотивите на част от потребителите да прибегнат до потребителски заем, отбелязват от компанията.

Консултантите прогнозират, че през следващите месеци ще се запази тенденцията на понижение на лихвите и по-голяма активност по отношение на търсенето на потребителки кредити.

Що се отнася до ипотечното кредитиране, очакванията са обемите да не се различават съществено от предходните месеци.

Политическите събития могат да повлияят на пазара на имоти и жилищно кредитиране, ако се премине към по-дългосрочна политическа нестабилност, отбелязват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още