IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават да се строят по-малко и по-тесни жилища

През първото тримесечие са били въведени в експлоатация само 549 нови жилищни сгради в цялата страна, а жилищата в тях намаляват до 2 057

14:39 | 10.05.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В София-град през първите три месеца на годината са били въведени в експлоатация 29 нови жилищни сгради с общо 113 жилища в тях.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

В София-град през първите три месеца на годината са били въведени в експлоатация 29 нови жилищни сгради с общо 113 жилища в тях. Снимка: Investor.bg

Въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища в тях продължават да намаляват и в началото на тази година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие са били въведени в експлоатация само 549 нови жилищни сгради в цялата страна, което е с близо 10 на сто по-малко спрямо първите три месеца на 2012 г. Жилищата в тях са 2 057, което е с малко над 10 на сто под миналогодишния им брой.

Лидер по брой нови жилищни сгради, които са били ваведени в експлоатация през първото тримесечие, е област Варна – 96 сгради с 546 жилища в тях. Следва я област Бургас с 49 сгради и 296 жилища в тях, област Пловдив с 43 сгради и 131 жилища в тях.

В София-град през първите три месеца на годината са били въведени в експлоатация 29 нови жилищни сгради с общо 113 жилища в тях, което поставя столицата приблизително в средата на класацията по строителство на нови жилища.

Най-малко нови жилищни сгради и жилища са били въведени в област Благоевград и област Търговище – само по една сграда с по едно жилище в нея. Във Видин новопостроените жилищни сгради са 2 с общо 9 жилища, а в Разград – 3 сгради с 3 жилища.

Остава и тенденцията за строителство на по-малки като площ жилища. Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през първото тримесечие достига 184 хил. кв. м, което е с 8,2% по-малко в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Жилищната площ се е свила с още 13,2% и общо достига 110,9 хил. кв. м.

Същевременно обаче средната полезна площ на едно жилище се е увеличила от 87,7 кв. м през първото тримесечие на миналата година до 89,4 кв. м през първите три месеца на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 11 години
"Същевременно обаче средната полезна площ на едно жилище се е увеличила от 87,7 кв. м"тук, сигурен съм, в тия 87.7 кв. м има идеални части, има стени, има, балкони. Като се махнат реалната жилищна площ е под 50 кв. метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 11 години
При толкова много неизползвани жилища.. при толкова много неподдържани жилища, при толкова много мизерия около тях. Не виждам смисъл от нови жилища. Просто старите трябва да започнат да се използват и поддържат. Щото колко време едно жилище е ново?http://mickideas.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Ми направо капсули да познат да монтират под навес - така ще им е най-изгодно. Новото строителство около над 90% са пълни кочини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
Правилното заглавие е "В България продължават да се строят кочини"С открити тераси, колони в стаите и широчина 270 см да пестим бетон и арматура. Мивката е в хола за икономия, а спалните са като килии.6 апартамента и повече на етаж с едно стълбище не е нищо странно.Скосовете на последните 3 етажа са нещо нормално, а течовете отпокрива на втората година са бонус! Така е, докато има прасета, ще има и кочини! ------ Добър ден новодомци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още