IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат динамично начало на годината за пазара на имоти у нас

Активизират се купувачите на първо собствено жилище в големите градове на страната, руснаците продължават да доминират на пазара на ваканционни имоти

12:30 | 29.04.13 г. 2
Отчитат динамично начало на годината за пазара на имоти у нас

Основните купувачи на ваканционни имоти и по морето, и в ски курортите, продължават да бъдат руснаци.

Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг  за първото тримесечие на годината е 512 евро на кв.м. спрямо 440 евро за същия период на 2012 г. и 505 евро за 4-тото тримесечие на 2012 г., сочат данни на компанията. Средната цена на продадените апартаменти в Банско e 382 евро на кв.м., което представлява стойност почти на минимума на офертните цени, т.е. купуват се възможно най-евтините имоти.

В Боровец през първото тримесечие до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м., а в Пампорово – 450 евро/кв.м.

Интересна промяна наблюдавахме на пазара на селски имоти – обемът реализирани сделки се запази на нива от последното тримесечие на миналата година. Активността беше доста по-голяма в сравнение с първото тримесечие на 2012 г., отчитат от агенцията.

Средните цени на закупените селски къщи обаче бяха на много по-ниски нива от тези през миналата година. Тогава средните тримесечни цени на продадените селски къщи се движеха около 17 000 – 20 000 евро и се купуваха къщи в много добро състояние, докато през изминалото първо тримесечие на 2013 г. закупените селски къщи бяха със средна цена 10 580 евро (близо до нивата от 2009 г.).

Купувачите на евтини селски имоти през първото тримесечие бяха основно от Западна Европа – Великобритания, Германия, Франция. Техният интерес беше насочен основно към районите в Северозападна България. Руските купувачи избираха къщи близо до Стара Загора, Пловдив, Велико Търново и Елхово.

Очакванията на компанията за пазара на имоти през тази година остават без промяна спрямо заложената прогноза в края на миналата година. При градските имоти търсенето ще продължи да бъде доминирано от български купувачи. То ще зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране. На базата на тези фактори не можем да очакваме да настъпи съществено изменение в тенденциите през настоящата година, като цените ще се задържат около нивата от 2012 г.

Интересът от страна на руски купувачи ще се запази и ще продължи да нараства и през 2013 г., което ще внася пазарен оптимизъм. Тази година отново ще бъде година на руските купувачи на имоти в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ала-бала.Приказват си за работата си защото нямат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Ами прави са брокерите динамичен е - миналата година имаха 1 сделка, тази година цели 2 това си е 100% повишение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още