IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат съживяване на пазара за жилищно кредитиране от началото на годината

Очаква се тенденцията да се задържи през годината, като повечето кредитополучатели вече предпочитат българската валута пред еврото

13:01 | 24.04.13 г.
Отчитат съживяване на пазара за жилищно кредитиране от началото на годината

Съживяване на пазара на жилищно кредитиране през първите три месеца на годината отчитат от Пощенска банка. Финансовата институция отчита 25% ръст на запитванията през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, като очакванията са тенденцията да се задържи до края на годината, коментира Румен Радушев, началник управление „Жилищно кредитиране“ в банката.

Основна тенденция на пазара за жилищно кредитиране, която банката регистрира, е засиленото търсене на заеми в лева, а не евро. В периода януари-март 74,5% от отпуснатите от банката кредити за покупка на жилище са били в българска валута при почти 50% по същото време на миналата година.

Радушев прогнозира, че тенденцията ще се запази и до края на годината, като над 80% от всички отпуснати от банката жилищни кредити ще са в лева.

Според финансовата институция понижението на лихвите по ипотечните кредити, което започна от 2009 г., е продължило и през 2012 г., като очакванията са лихвените нива да се стабилизират тази година. „Поради активността на големите финансови институции и фокусирането им върху жилощно-ипотечното кредитиране вече виждаме достигане на исторически ниски нива на лихвите за жилищни кредити, особено за тези в лева“, посочват от банката.

Средният размер на отпуснатите от банката кредити за покупка на жилище през първите три месеца на годината е бил 29 хил. евро – близък до средния размер за 2012 г. и с 10 хил. евро по-нисък спрямо пиковите равнища, отчетени през 2008 г.

Най-предпочитани от клиентите на банката са жилищните кредити до 20 хил. евро, но се наблюдава лек ръст и при кредитите от 40 до 60 хил. евро. Най-предпочитаният срок за изплащане остава над 25 години, а кредитите с най-кратък срок на изплащане – до 10 години, бележат спад през първото тримесечие.

От банката очакват да се засили активността на пазара на имоти, още повече, че има индикации за стабилизиране на цените. Радушев посочи, че Агенцията по вписванията отчита не само ръст на сделките с имоти през първото тримесечие, но и на броя на ипотеките. Този ръст обаче идва основно от големите градове в страната и в частност София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още