IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховото MINI пристигна в България

Новият John Cooper Works разчита на 2,0-литров мотор с 231 к.с.

12:10 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимкa: Любомир Асенов / MINI</p>

Снимкa: Любомир Асенов / MINI

Новото поколение MINI във върховата спортна версия John Cooper Works пристигна в България. Автомобилът бе представен на една от големите писти за картинг в София, с което компанията намекна за традиционното за MINI "go-kart" усещане.

Представянето бе статично, като съвсем скоро екипът ни ще има възможност за тест на модела. Засега обаче ще се спрем на сухите цифри.

Под предния капак на новото MINI John Cooper Works работи най-мощният двигател, монтиран някога в сериен модел на марката. Това е четирицилиндров бензинов агрегат с TwinPower Turbo технология, който развива 231 к.с. при 5200 об/мин и 320 Нм при едва 1250 об/мин.

Увеличените спрямо предшественика показатели позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,3 сек. (автоматична трансмисия: 6,1 сек.) и постигане на максимална скорост от 246 км/ч. Впечатляващи са и възможностите на модела за доускорение от 80 до 120 км/ч - само 5,6 сек.

Новият MINI JCW разполага стандартно с 6-степенна ръчна кутия, но при доплащане може да бъде поставен автоматик Steptronic Sport със също 6 степени. Опционалната кутия може да се управлява и ръчно чрез лостчета на волана. Любопитна подробност е, че в комбинация с навигационната система MINI шестстепенната трансмисия Steptronic Sport може да адаптира превключванията на предавките съобразно профила на трасето. Въз основа на навигационните данни непосредствено преди кръстовища или завои се включва най-подходящата за тази ситуация на пътя предавка. По този начин се предотвратява например ненужното възходящо превключване между два близки последователни завоя, обясниха от компанията по време на премиерата.

Моделът разполага с уникално оборудване John Cooper Works, включващо спортни седалки, кожен волан с мултифункционални бутони, лайстни на праговете, спортен скоростен лост, педали и опора за крака на водача от неръждаема стомана, антрацитен таван и др.

В серийното оборудване е включена също така системата MINI Driving Modes, която позволява индивидуални настройки на автомобила - MID Mode, SPORT Mode и GREEN Mode, променящи характеристиките на педала на газта и кормилното управление, както и акустиката на двигателя.

Списъкът с допълнителни екстри е почти неизчерпаем, но все пак ще изброим някои от тях - MINI Head-Up дисплей, асистент за шофиране с активен автопилот, предупреждение за опасност от сблъсък със спирачна функция, асистент за дългите светлини, разпознаване на пътни знаци и Park Distance Control, асистент за паркиране, камера за обратно виждане и т.н.

Доставките на MINI John Cooper Works в България започват от 26 юни 2015 г.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още