IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar представи новия седан XE

Олекотената и здрава каросерия е революционна в своя клас, смята директорът на проекта

10:58 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Jaguar</p>

Снимка: Jaguar

На церемония в Лондон британската компания Jaguar показа най-новия си модел – XЕ, чиято световна премиера ще се състои на автосалона в Париж през октомври. Седанът ще трябва да се пребори за клиенти с представителите на голямата немска тройка в този клас – A4 на Audi, 3-Series на BMW и C-Class на Mercedes-Benz.

В Jaguar не крият, че това е един от най-важните модели в новата история на компанията. Почти 3/4 от конструкцията на седана е от алуминий, като това е постигнато благодарение на новата модулна платформа iQ. Тя превръща новия XE в най-лекия и аеродинамичен модел на Jaguar. Коефициентът на въздушно съпротивление при седана е 0,26.

Освен това XE е първият Jaguar, който е оборудван с електрически сервоусилвател на волана, настроен да осигури изключително пъргави реакции и усещане, но с по-нисък разход на енергия в сравнение с хидравличните системи.

"Позицията на Jaguar като водещ премиум производител на автомобили с алуминиева конструкция ни позволи да разработим олекотена и здрава каросерия, която е революционна в своя клас. Благодарение на нея и усъвършенстваните технологии на шасито успяхме да постигнем безпрецедентен баланс между гъвкавост и финес“, заяви Кевин Страйд, директор на проекта Jaguar XE.

Що се касае до окачването – отпред то е идентично с това на спортния F-Type, тоест с двойни носачи. Задното е независимо Integral Link.

Базовият Jaguar XE ще бъде оборудван с 2.0-литрови бензинов и дизелов мотори от семейството Ingenium. Пълните характеристики на агрегатите не бяха разкрити, но се знае, че дизелът ще предлага разход от 3,7 л/100 км, а нивото на вредните емисии СО2 ще бъде 99 г/км.

Топ версията ще носи името XE S, като тя ще бъде оборудвана с познатия 3.0-литров бензинов V6 мотор с механичен компресор. Двигателят развива 340 к.с., като е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. С този агрегат седанът ускорява от 0 до 96 км/ч (60 мили) за 4,9 секунди и развива максимална скорост от 250 км/ч.

Новият модел на британците е оборудван още със системата All Surface Progress Control, която предлага на водача 4 различни режима на двигателя - Dynamic, Normal, Eco и Winter. Последният е програмиран да дава подходяща мощност при движение с ниска скорост при лоши пътни условия.

Седанът разполага с редица електронни асистенти, сред които са камера за разпознаване на пътните знаци. Тя също така изпълнява предупредителна функция при напускане на пътната лента. XE предлага и системи като адаптивен автопилот, сензори, засичащи приближаващи превозни средства, следене на „мъртвите” зони, полуавтоматично успоредно и задно паркиране, и Reverse Traffic Detection (предупреждение за водача за насрещен трафик).

Машината също така е оборудвана с информационно-развлекателна система InControl, лазерен проекционен дисплей, избор от няколко вида джанти – от 17 до 20 цола. Цените на Jaguar XE стартират от 27 000 паунда, като в компанията разчитат да постигнат годишни продажби от около 100 000 бройки.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още