IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия се доближават до споразумение за петрола

Москва и Рияд се ангажираха със сътрудничество, но отново не обявиха конкретни мерки в подкрепа на пазарите на черно злато

08:50 | 06.09.16 г.
<p>
	Споразумение за замразяване на добивите на петрол на глобално ниво не беше постигнато през април заради настояването на Саудитска Арабия и Иран да се присъедини към такава договорка. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Споразумение за замразяване на добивите на петрол на глобално ниво не беше постигнато през април заради настояването на Саудитска Арабия и Иран да се присъедини към такава договорка. Снимка: архив, Ройтерс

Водещите световни производители на петрол – Саудитска Арабия и Русия, е ангажираха да си сътрудничат, за да стабилизират световните пазари, съобщава Bloomberg. Рияд и Москва обаче не обявиха специфични мерки, с които да насърчат ръста на цените на суровината, допълва информационната агенция.

“Разполагаме с редица инструменти за съвместни действия”, коментира руският министър на енергетиката Александър Новак след среща със саудитския му колега Халид ал-Фалих по време на срещата на Г-20 в Китай. И двамата са съгласни, че замразяване на добива би бил “най-конструктивният инструмент”.

Въпреки, че беше обещана “значима новина”, никакви конкретни действия не бяха разкрити на съвместния брифинг на двамата енергийни министри в Ханджоу. Ал-Фалих отрече да има текуща нужда  за ограничаване на добивите, като коментира, че “пазарът върви в правилна посока”.

В резултат на изказванията на Новак и ал-Фалих петролът сорт брент добави 11 цента до 47,74 долара за барел в Сингапур. Бенчмаркът достигна едноседмичен връх от 49,40 долара за барел в понеделник, но изгуби част от натрупаните ръстове заради изказването на ал- Фалих, че за момента няма нужда от замразяване на добивите. В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 84 цента до 45,28 долара за барел. 

Информационната агенция припомня, че президентът на Русия Владимир Путин заяви през миналата седмица, че би искал ОПЕК и Русия да се споразумеят за вариант за замразяване на добивите. Това засили спекулациите, че членовете на организацията на страните износителки и други големи производители могат да постигнат такова съгласие на преговорите, които ще се състоят по-късно този месец в Алжир.

И докато руско-саудитското сътрудничество все още има да извърви известен път, за да се изясни и изглади, съвместните пресконференции между представители на двете водещи производителки на петрол е рядкост. Това показва нарастващото доверие и разбиране, че сътрудничеството е от жизненоважно значение за възстановяване на пазарите на черно злато, коментират двамата енергийни министри.

Руската информационна служба РИА Новости съобщава, като се позовава на изказване на Новак, че в Алжир пак ще се обсъжда евентуално замразяване на добивите на петрол. Според Новак Москва е готова да се присъедини към такова споразумение.

Няколко страни от ОПЕК изказаха подкрепата си за руско-саудитското сътрудничество. Министрите на петрола на Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар приветстваха съвместното изявление, а алжирският министър на енергетиката Нуредин Бутерфа заяви, че двете страни трябва да постигнат съгласие за замразяване на добивите. Според него цена на петрола под 50 долара “не е приемлива”.

Агенцията припомня, че споразумение за замразяване на добивите на петрол на глобално ниво не беше постигнато през април заради настояването на Саудитска Арабия и Иран да се присъедини към такава договорка.

Техеран обаче ясно демонстрира, че възнамерява да увеличава добивите, за да си завоюва пазарен дял, след като отпаднаха санкциите срещу страната. Заради дейността на терористичните групировки доставките в Нигерия и Либия обаче са прекъснати, а САЩ намали добивите, за да балансира търсенето и предлагането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още