IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев обявява служебния премиер на 5 август

След две години на много тежко политическо противопоставяне нито един от големите проблеми пред нацията не е решен, коментира президентът

22:31 | 25.07.14 г.
Плевнелиев обявява служебния премиер на 5 август

Той потвърди позицията си, че докато е на поста няма да допусне задкулисни коалиции и призова да не се крият фактите за бюджета и да се даде възможност на служебното правителство при необходимост да осигури необходимата социална защита.

По думите му такова решение не е нещо ново за българската политика и веднъж е правено за служебното правителство на Стефан Софиянски. “Не искам нищо повече от един стандартен текст, който е практика в нашата политика. Вярвам, че държавният бюджет трябва да се актуализира не заради служебното правителство и не заради мен, а заради пациентите, общините, които са пред фалит, заради строителите, заради хората, заради усвояването на еврофондовете. Ако се приеме решение, което вече е било приемано през 1996 г., това ще добави допълнителна институционална култура и стабилност”, каза Плевнелиев.

Държавният глада каза още, че служебното правителство не би следвало да взима големите решения по милиардните проекти, но може да подпомогне взимането на такива важни решения по възможно най-легитимния начин, “да посочи напредъка, да извади анексите, да покаже истината такава, каквато е”. “Вярвам, че големите проекти трябва да се случат в режим на национален консенсус и широко съгласие, затова ни трябва парламент”, коментира той, визирайки проектите в сферата на ядрената енергетика и Южен поток.

“Българският национален интерес диктува Южен поток да се случи по европейските правила и на пазарна цена. По същия начин вярвам, че новият блок в Козлодуй може да се случи само след много честен и точен анализ дали държавата трябва да дава държавни гаранции, каква ще е цената на тока, която ще произвежда този реактор, и същевременно дали това е проектово финансиране и има ли други усложнения”, допълни той.

Държавният глава изтъкна, че Никой не иска нова Студена война. “Ще работя като държавен глава Европа и демократичният свят да имат силен глас в невижданата от 80-те години криза. Трябва да помогнем на Русия да се върне на здравите фундаменти на върховенството на правото и на закона, на международния правов ред, за това, че всеки от нас работи за доверие, а не изпраща едни зелени човечета, които да анексират и окупират чужди територии”, посочи той.

Според Плевнелиев България трябва да си дава сметка, че в тази тежка ситуация, в която се намира Европа, не можем и не бива да работим срещу общия европейски глас за връщане към върховенството на правото. “България не е глобален фактор, но със сигурност е регионален фактор и в Югоизточна Европа нашият глас се чува, което е важно. България не би следвало да бъде Троянски кон на когото и да било, но трябва да бъде врата за руски инвестиции в Европа, за европейски към Русия, за китайски, за катарски, за бразилски към Европа и обратното към тези държави. Не бива по никакъв начин да изпускаме предимството от нашето политическо и стратегическо местоположение и да го продадем чрез евтино заиграване с всичко извън ясната позиция на националния интерес”, каза президентът.

Плевнелиев изрази подкрепата си Кристалина Георгиева като български кандидат за пост в новата Европейска комисия. “Вярвам, че тя е човек с безукорна репутация, човек, който вдигна високо и гордо българското знаме и който доказа с работата си, че ние имаме жени и българи патриоти на световно ниво”, посочи той и изтъкна, че по време на посещението му в Полша от 8 президенти, с които се е срещнал, 6 са подкрепили безапелационно Кристалина Георгиева.

Той изрази и подкрепата си “от сърце и с цялата институционална възможност на Президентството” към Ирина Бокова, която определи като “един от най-високостоящите дипломати – генерален секретар на ЮНЕСКО”. Плевнелиев изрази и надежда през следващите години да видим повече амбициозни и можещи българи на световната сцена.

Накрая президентът коментира, че не мисли за втори мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още