IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миков предупреди за риск от финансови санкции, ако НС не събере кворум

С наближаването на предсрочните избори парламентът се използва все по-безогледно за тясно партийни интереси, коментира председателят на НС

18:42 | 04.07.14 г. 4
Миков предупреди за риск от финансови санкции, ако НС не събере кворум

България може да претърпи финансови санкции, ако парламентът не събере кворум и не довърши приемането на закони за въвеждането на европейски директиви. За това предупреди председателят на Народното събрание Михаил Миков в обръщение към парламентарно представените партии и гражданите, излъчено по Българската национална телевизия.

Миков посочи, че има риск да не бъде продължено действието и на споразумения с Международната банка за възстановяване и развитие. “Те ще улеснят усвояването на европейските фондове в областта на здравеопазването, енергетиката, инфраструктурата и земеделието. Ако тези споразумения не бъдат ратифицирани в срок, те ще загубят действието си, което ще затрудни следващото правителство”, посочи той.

Миков призова народните представители да участват активно в оставащите заседания на Парламента до разпускането му, като подчерта, че парламентарното управление няма алтернатива в България.

Председателят на Народното събрание подчерта, че е важно да бъдат ратифицирани и  споразуменията за асоцииране на Украйна, Молдова и Грузия с Европейския съюз (ЕС). Забавянето им е лош знак към партньорите ни от ЕС и държавите кандидатки за членство и намалява и ролята на страната ни като член на ЕС и фактор за стабилност в региона, подчерта той.

Липсата на кворум осуетява и възможността за контрол върху работата на правителството, посочи Миков. “Този контрол е от особено значение в преходни периоди като днешния. Против интересите на обществото е изпълнителната власт да остане без контрол до формирането на служебно правителство”, коментира председателят на Парламента.

“С наближаването на предсрочните избори парламентът се използва все по-безогледно за тясно партийни интереси, а това подкопава основите на парламентаризма и демокрацията въобще. Намирам това за недопустимо”, коментира Миков.

Той припомни, че на политическите консултации при президента партиите са се договорили за дата за предсрочни избори и за това “Народното събрание да работи, докато бъде разпуснато през август”. “Тази седмица отново станахме свидетели на съзнателно блокиране на работата на законодателния орган”, допълни той.

“Бяха разменени остри обвинения, нападки за неспазване на съществуващи и за спазване на несъществуващи договорки. Народното събрание не заседава през последните дни, независимо, че имаше дневен ред, съобразен с нуждите на обществото и приет в пленарната зала”, каза още председателят на Парламента.

“Не приемам заявените позиции, че народни представители ще сведат конституционните си задължения за присъствие в пленарната зала единствено за гласуването на предизвестената оставка на правителството. Това е в противоречие с Конституцията и постигнатите договорености”, коментира Михаил Миков по повод заявлението на ГЕРБ, че ще присъстват в Народното събрание, но ще влязат в пленарна зала само за оставката на премиера Орешарски.

“Ако инцидентното напускане на залата на една парламентарна група като крайна форма на несъгласие с конкретни решения може да се приеме понякога, то системният и целенасочен бойкот на Народното събрание е противоконституцонно поведение, което руши демократичните устои на обществото”, посочи Миков.

Той предупреди, че в тази обстановка се наблюдават опити за външна намеса в работата на Народното събрание чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушаване на принципа за разделение на властите.

“Искам да напомня, че до напускането на Народното събрание то продължава да е най-висшият и легитимен представителен орган на властта в държавата и трябва да изпълнява конституционните си функции. Законодателната дейност и парламентарният контрол не могат да се изземват под никаква форма от други органи, особено от временни органи с неизяснен статут, неясни функции и нелегитимен състав. Поради това се противопоставям на всякакви подобни действия, които не са съобразени с действащата Конституция”, посочи той.

“Част от дневния ред на Народното събрание до разпускането му са все закони, чието приемане е важно за всички граждани и за България като държава”, заключи Михаил Миков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Миков е алкохолизиран ***.Тръгнал да плаши корумпирани крадци със санкции налагани върху мижавите им заплати. Е и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Болен захлеби и сигурно ще избере за "лечение" някоя екзотична дестинация за да "полее" успешния завършек на далаверата си. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 12
STRAHO
преди 9 години
хм ......вашата партия г-н Миков ни санкционира още с аферата "Костинброд" и последвалия преврат. :) Сега просто настъпва падежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 14
IMRO
преди 9 години
Да плати на Болен да си покаже златния пръст, не да мрънка публично. Една година може, сега един месец не може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още