IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 22 млн. лв. за спирането на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй"

Средствата са предвидени в централния бюджет за тази година

16:12 | 02.07.14 г.
Отпускат 22 млн. лв. за спирането на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 22 млн. лева за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй". Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Средствата са предвидени в централния бюджет и са одобрени по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Ангажиментът е в изпълнение на задължението на страната ни за съфинансиране на проекта по Международния фонд „Козлодуй".

С решения на Министерския съвет от 2008 г. и от 2012 г. блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" са обявени за съоръжения, които подлежат на извеждане от експлоатация, и са предоставени безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Приетата концепция за непрекъснат демонтаж предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус "кафяво поле" да завършат до 2030 г.

Осигуряването на средствата от държавния бюджет ще гарантира изпълнението на поетите ангажименти от България в съответствие с приетия график, уточнява се в решението на министрите.

През ноември миналата година Европейският парламент одобри доклад, в който се предвижда до 2020 г. България да получи 293 млн. евро за закриването на блокове 1-4 в АЕЦ "Козлодуй". В програмата е записано, че сумата ще бъде 260 млн. евро, но тя набъбва, осъвременена с инфлацията за периода.

ЕП даде съгласие отпуснатите средства да покриват разходи, свързани с дейности по подготовка, наблюдение, контрол, одит и оценка, необходими за управлението на програмата и постигането на нейните цели.

В края на октомври 2013 година ръководителят на Комитета към Комисията по бюджет и финанси към Европейския парламент Ингебор Гресле коментира, че никой не контролира как се разходват българските средства за извеждането от експлоатация на четирите реактора на АЕЦ „Козлодуй“.

Структурата е натоварена да провери как се разходват средствата за извеждане от експлоатация на блокове от три ядрени централи – литовската „Игналина“, АЕЦ „Бохуница“ в Словакия и българската АЕЦ „Козлодуй“. И трите централи трябва да бъдат затворени във връзка с присъединяването на съответните страни в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още