IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ поиска ръст на заплатите в бюджетния и в реалния сектор

250 млн. лв. би струвало 10-15% увеличение на възнагражденията за държавните служители

15:50 | 07.05.14 г.
КНСБ поиска ръст на заплатите в бюджетния и в реалния сектор

С 15 до 20% да бъдат увеличени заплатите на работещите в образованието, здравеопазването, държавната администрация и културата ще настоява КНСБ в хода на изготвянето на проектобюджета за 2015 година. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров на заседание на Регионалния съвет на синдиката във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Около 250 млн. лв. годишно са необходими за увеличение на бюджетните заплати в тези сектори, съобщи Димитров. И посочи, че предложението ще бъде внесено в Националния съвет за тристранно сътрудничество до края на следващата седмица.

По изчисления на синдиката увеличението на бюджетните заплати с посочения процент ще обхване между 170 и 200 хиляди от работещите с висше и средно образование в системата на здравеопазването, образованието, културата и администрацията на средно ниво. Той уточни, че КНСБ ще настоява правителството да излезе с позиция по този въпрос преди започването на преговорите за Бюджет 2015.

Миналата седмица по време на широк дебат за доходите в България Пламен Димитров заяви, че има реална възможност за увеличение на заплатите и в частния сектор. По думите му в някои производства нарастването може да е с три процента, в други – с до 20 на сто в зависимост от постигнатия ръст. Според лидера на КНСБ през миналата година е постигнат ръст в поне десет производства, което може да бъде основание за увеличение на заплатите на работещите в тях.

„Подобни ръстове трябва да бъдат договорени и на браншово ниво в реалния сектор още през следващите месеци, заедно с договарянето на минималните осигурителни доходи”, каза президентът на КНСБ.

Според Димитров трябва незабавно да се започне договаряне за работните заплати поради няколко причини. Първо, производителността на труда нараства за разлика от разходите за труд, второ, след като паднаха ограниченията за работа в рамките на Европейския съюз заради нивото на заплащането рискуваме да останем без кадри в България, посочи той.

Димитров припомни, че до есента трябва да има становище на управляващите и по отношение на предложените промени в Кодекса на труда

Той открои промяната, свързана с криминализиране на умишленото неплащане на заплатите и осигуровките от страна на работодателите.

Синдикатите предлагат законови промени, които ще дадат възможност на работниците да поискат несъстоятелност на работодателите при неизплащане на трудови възнаграждения или да бъдат овъзмездени от други корпоративни активи на съответното предприятие.

Друго предложение е основното към допълнителните възнаграждения да варира в съотношение 80% към 20%, както и законът да гарантира сто процента изплащане на заработените надници, а не както до сега 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още