IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Още не е избран изпълнител на “Южен поток” у нас

Даването на мандат на ЕК за преговори ускори работата по проекта, категоричен е енергийният министър

13:18 | 21.03.14 г. 5
Стойнев: Още не е избран изпълнител на “Южен поток” у нас

Все още не е ясно кой ще строи “Южен поток” на територията на страната, стана ясно от думите на енергийния министър Драгомир Стойнев по време на брифинг в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

"Докато проектната компания за "Южен поток" не обяви кой печели конкурса, аз знам колкото вас", заяви пред журналисти министърът.

Припомняме, че по план строителството на газопровода трябва да започне през юни, а в началото на годината 11 компании подадоха заявление с намерения за участие в изграждането на проекта. Оттогава няма яснота за движението на документацията.

По думите на Стойнев правителството е направило всичко възможно за активизирането на преговорите за "Южен поток”. Така той отговори и на задочните обвинения на бившия премиер Бойко Борисов, който от Брюксел обяви, че кабинетът Орешарски е "забатачил" проекта.

Решението за даването на мандат на ЕК за преговори с Русия по проекта е било на България и е подкрепено от всички държави, през които минава тръбата. Целта е била по-бързата реализация на проекта и да не бъде губено време в двустранни преговори между отделните държави, каза още министърът.

"Южен поток" е стратегически не само за държавите, през които минава, но и за ЕК, както се изрази Гюнтер Йотингер", допълни Стойнев.

Затова и техническите преговори по проекта продължават, макар и кризата в Украйна да спря политическите преговори за "Южен поток", заяви енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
toto
преди 10 години
Стойнев се издъни по-бързо от очакваното - какъв южен поток го гони? Нали с него вървят и руските войски... просто бърза да похарчи заделените пари и чао амиго... защо изобщо повдига темата ЮП е равносилно на република на СССР вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Ае, тракиев, сложи некой банер на тоя сайт.. Белким искараш некой лев.иначе по-далеч от репортерка по тв7 - много трудно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
По добре е след анексирането на Крим този проект да се замрази и да се търсят алтернативни източници на газ. Русия е трудно предвидима държава и по голяната зависимост само ще увеличава рисковете за доставки вместо да ги намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Спомнете си как беше избран строителят на нов ректор в България и очаквайте следващата раница от дългове с която ще трябва да натоварите децата си, за да може Сатанишев и компания да си живеят царски. Ако разбира се децата ви са толква глупави че да останат в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Но заемът за ЮП иначе е изтеглен и лихвите по него вече тежат на цената на тока, нали???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още