IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Украинската криза при всички случаи ще повлияе негативно на икомиката ни

Доставките на природен газ са най-големият риск за България, заяви премиерът

17:06 | 14.03.14 г.
Орешарски: Украинската криза при всички случаи ще повлияе негативно на икомиката ни

При всички случаи ще има някакъв негативен ефект за нашата икономика от украинската криза. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на редовната си среща с граждани в Гранитна зала на Министерския съвет, предаде БТА.

Премиерът коментира, че предстоящият референдум в Крим за отделяне от Украйна е незаконосъобразен. Той обясни, че българската страна следи ситуацията в Украйна, но към настоящия момент няма оптимистични новини.

Орешарски акцентира, че другата седмица предстои Срещата на върха в Брюксел, на която ще се обсъжда ответна реакция на ЕС за случващото се в Крим.

По неговите думи това е сериозно изпитание, защото нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия. „Ще търсим начин за намиране на дипломатическо решение за решаване на кризата в Украйна и да не се стига до налагане на санкции“, каза премиерът.

Нашата позиция ще е значително по-балансирана от тази на някои страни членки, каза още премиерът. При динамичната ситуация в Украйна е трудно да се прави прогноза. Можем само да търсим възможности за неутрализиране на евентуални по-тежки последици, добави той. Доставките на природен газ са най-големият риск за България, заяви премиерът.

Нашата позиция в ситуацията с Украйна е фокусирана около няколко принципа - на първо място, подкрепа за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хиляди души. Затова и българският външен министър посети Киев. Ние се обявяваме за териториалната цялост на Украйна, добави той. В договор от 1994 година, подписан от повечето велики сили, Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост, уточни той.

Ние искаме украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са, каза още Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още