IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Направихме реална стъпка към диверсификация на доставките на газ

Премиерът подписа в Баку крайното инвестиционно решение за проекта “Шах Дениз 2” за доставка на газ от Каспийско море

17:27 | 17.12.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Направихме реална стъпка към диверсификация на доставките на газ

Министър-председателят Пламен Орешарски подписа крайното инвестиционно решение на проекта “Шах Дениз 2” за доставка на газ от Каспийско море за европейския пазар. Той присъства на официалната церемония и се срещна с президента на Азербайджанската република Илхам Алиев, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

„Днес направихме реална стъпка по отношение на диверсификацията на доставките на газ към България“, е заявил министър-председателят в Баку.

„Енергетиката е само част от нашите двустранни отношения и тя би могла да бъде много мощен стимулатор за развитието им“, е посочил по време на разговора президентът Алиев. По негови думи енергийните проекти са само началото на доброто ни партньорство.

България е главният партньор от първия етап на проекта, като в същото време от консуматор тя може да се превърне в транзитна страна по отношение на доставките, е казал още Алиев. Той е подчертал, че може да се работи съвместно и за газификацията в България. 

"Булгаргаз" подписа през септември тази година договор с консорциума "Шах Дениз 2" за покупка на един милиард кубични метра природен газ от находището в Каспийско море. Очаква се доставките да започнат най-рано през 2019 година. България трябва да получава синьото гориво през газовите връзки с Гърция и Турция, които обаче все още не са изградени.

Проектът "Шах Дениз 2" се радва на международен интерес поради факта, че за първи път се планират доставки на газ от дъното на Каспийско море до европейския пазар. Експерти оценяват проекта на обща стойност 25 милиарда долара.

В рамките на срещата между премиера Орешарски и президента Алиев е обсъдена възможността за стартирането на авиолиния между България и Азербайджан с цел по-активни контакти между двете държави, привличането на повече инвестиции от Азербайджан в България и повече туристи.

Обсъдени са и възможностите за партньорство и инвестиции в областта на газификацията, банковия сектор и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ще има смисъл само, когато проекта бъде осъществен до край.Дотогава всякакви подобни приказки на български политици са само излишен вятър, г-н Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
В каква посока е стъпката, напред или назад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още