IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще срещне ли подкрепа идеята на Атака за рестарт на АЕЦ Белене?

Депутатите от БСП ще гласуват в подкрепа на предложението за възобновяване на проекта

16:18 | 11.12.13 г. 1
Ще срещне ли подкрепа идеята на Атака за рестарт на АЕЦ Белене?

Депутатите от БСП ще гласуват в подкрепа на предложението на партия „Атака“ за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“. Това коментира пред журналисти в Народното събрание „червеният“ депутат Жельо Бойчев. Той коментира, че в предизборните обещания на партията е било заложено именно строителство на втора ядрена централа, а резултатите от референдума по този повод са много ясни. 

„Така че ние ще подкрепим това предложение“, категоричен беше той.

В групата на ДПС още не сме обсъждали предложението, заяви на въпрос на Investor.bg зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов. Той припомни, че в предизборната кампания на партията е било заложено на "зелената" енергия, което противоречи на идеята за изграждането на втора ядрена централа.

Същевременно пък ДПС ще застане зад плановете на правителството за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и причината са нуждите на страната.

По отношение на другото предложение на „Атака“, касаещо увеличаването на държавния дял в електроразпределителните дружества, е невъзможно, призна Жельо Бойчев. Правителството на Бойко Борисов продаде останалите пакети в електроразпределителните дружества и така намали възможността за контрол върху тяхната дейност от страна на държавата, коментира още Бойчев. Връщане на дяловете сега е невъзможно, защото това би означавало национализиране на активите, заяви още той. 

Припомняме, че миналия месец „Атака“ внесе законопроект за възстановяване на работата по проекта „Белене“. На този етап обаче предложението не е разгледано още в парламентарна комисия или пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А дали е идеята на Атака/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още