IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев и Йотингер ще изясняват проблемите около "Южен поток"

Неяснотите около проекта остават след като голяма част от подписаните документи не са публично достояние

17:25 | 09.12.13 г. 6
<p>
	Първата заварка на &quot;Южен поток&quot; в България. Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Първата заварка на "Южен поток" в България. Снимка: "Газпром"

Предстои среща между Драгомир Стойнев и комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер относно казуса „Южен поток“, съобщи премиерът Пламен Орешарски по време на срещата си с бизнес лидерите. Засега обаче не е ясно кога ще се проведе срещата.

На журналистически въпрос той припомни, че договорът с руската страна е подписан през 2008 година, пише правителствената пресслужба.

Всъщност част от подписаните споразумения по проекта така и не стават публично достояние. Припомняме, че на 18 януари 2008 година България и Русия подписаха двустранно споразумение за изграждането на „Южен поток“. То е ратифицирано от парламента и е публично достъпно (Държавен вестник, бр. 99/2008 година).

Текстовете в него определят, че газопроводът ще бъде с капацитет от 31 млрд. куб. метра природен газ на година, но конкретните параметри ще бъдат уточнени след предварителното проучване.

Предпроектното проучване, маршрутът и точките за достъп са възложени след споразумение между Българския енергиен холдинг и „Газпром“. В последвалата документация между двете страни обаче има клауза за конфиденциалност и точките така и не се съобщават официално.

Реално между 2008 и 2012 година има подписани няколко споразумения – както на междуправителствено ниво, така и между двете компании. В архивите на тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) може да бъде намерен проект на доклад на министър Делян Добрев относно инвестиционното решение за „Южен поток“ с препоръка то да бъде одобрено. 

На 15 ноември 2012 година правителството на Бойко Борисов подписа окончателното инвестиционно решение за преминаването на тръбата през територията на България. То беше част от преговорите за намаляване на цената на природния газ. Какво е подписано тогава не стана ясно.

Неясноти останаха и след първата "заварка" на газопровода на територията на България. Това се случи на 4 ноември 2013 година. А само месец по-късно от Европейската комисия изразиха своите опасения, че договорите за "Южен поток" не отговарят на европейското законодателство. 

Говорителят на Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер, коментира, че комисията се е запознала с договорите, които са били публично публикувани, а за тези, които не са - текстовете са били изискани специално през февруари 2013 година. 

През август ЕК е обявила на страните, участващи в проекта, за своите опасения, категорична беше Холцнер. От енергийното министерство отказаха коментар пред Investor.bg относно тази информация и заявиха, че на този етап се придържат към официалната си позиция, а именно, че България спазва европейското законодателство и призовава ЕК да се намеси при преговори с руската страна. 

Външният министър Кристиан Вигенин коментира преди няколко дни, че проектът няма да бъде спрян от Брюксел и текстовете в договорите ще бъдат прецизирани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Аз лично се надявам новата "декемврийска" революция подклаждана от западна Европа да не успее.И ако има начин и ние да сменим политиката!Ще за съюз е това, дето годишната заплата в България е по-малка от месечната на запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
На Стойнев, нещо може ли изобщо да му е изяснено и ясно?Пък да изяснява чак международни проекти и позиции /и то на държави с "енергийно богати" домакинства/........Оооооо, чудо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
В отговор на призива на правителството за икономии "Газпром" увеличи цените на Южния коридор почти 1,5 пъти, пише руското издание "Ведомости".Цената на строителството на газопреносната система Южен газов коридор, предназначена за доставянето на газ от Русия по експортния газопровод на "Газпром" "Южен поток", се увеличи с 45% до 738,54 милиарда рубли, посочва "Ведомости", като се позовава на материали, публикувани на сайта на газовия холдинг.Директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин смята, че "Газпром" ще икономисва от всичко в името на "Южен поток", но след неговото пускане, на концерна ще му се наложи да повиши експортните цени с 15% или да поиска понижаване на експортните мита, иначе газопроводът ще се окаже губещИдиотите (както обикновено) пак са с излъгани надежди и натресени им дългове с лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
deant
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=ERoLaISfNuU#t=66Виж как вчера Барозу е застанал зад "многобройните" протестиращи в Киев и буквално ги насъсква. Толкова за Мира, който ЕС проповядва.Fighting for european flag and for Ukrain!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Скоро, когато ни асимилират напълно, "нормалността" ще тържествува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
На мен ми писна от съюзи и от блокове!Кога ще живеем нормало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още