IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията процъфтява заради липса на промяна в средата

Антикорупционните органи у нас не работят достатъчно ефективно, отчита изследване

14:11 | 29.11.13 г. 1
Корупцията процъфтява заради липса на промяна в средата

Равнището на корупция у нас не се променя съществено от 2012 година насам. А от 1999 година досега нивото е намаляло двойно, сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията: "Корупция и антикорупция в България (2012-2013)", осъществен с подкрепата на Фондация "Фридрих Еберт".

Ако през 1999 година нивото е около 29 на сто, то сега е около 14 процента (един процент е равен на 65 000 души), отчете Александър Стоянов, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, съобщи БТА.

Основният извод в изследването е, че като цяло корупцията намалява, но с несъществен темп. Основан причина за това е липса на промяна в средата, която благоприятства това явление.

Прозрачност, отчетност, отговорност и универсализъм са понятията, по които е правено изследването. Последното изследва в каква степен администрацията действа в полза на специфични интереси. Не е регистрирана битка с монополите и сочените за олигарси в бранша, посочи Стоянов.

Все пак се отчита тенденция, според която хората все по-малко са податливи на корупция. Корупцията вече е станала нещо като обичайно поведение. А в хората има създадена представа, че с корупция проблемите могат да бъдат решавани.

Антикорупционните органи у нас не работят достатъчно ефективно. В това число влизат БОРКОР, ресорната парламентарна комисия, тази във ВСС и комисията за конфликт на интереси, посочи директорът на правната програма в Центъра за изследване на демокрацията Мария Йорданова.

Ръководителят на Фондация "Фридрих Еберт" в България Регине Шуберт изрази разочарование, че няма отбелязани успехи в борбата с корупцията.

Тя е останала на същото ниво и това е тревожен факт, посочи Шуберт и заяви, че все още има среда, която способства за разцвета на корупцията. Досегашните реформи не са достатъчни, за да противодействат и да я ограничат. Нужни са решителни мерки срещу корупцията по високите етажи на властта, заяви още Регине Шуберт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Само политическа промяна сега ще ни спаси! Триадата на измамата вън от властта! След бисера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още