IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оскъпяването на някои лекарства от догодина още е под въпрос

Заради искани промени в условията на договорите между здравната каса и аптеките цените може да се увеличат

14:05 | 28.11.13 г.
Оскъпяването на някои лекарства от догодина още е под въпрос

Дали здравната каса ще прибира половината от отстъпките на аптеките за лекарствата от догодина, което ще оскъпи някои медикаменти за крайния потребител – въпросът е в застой.

Все още няма яснота дали пациентите ще трябва да плащат повече за някои медикаменти от началото на следващата година. Промените в условията на договорите между здравната каса и търговците на дребно се дискутират  четвърти ден от здравната каса и Българският фармацевтичен съюз, но решение все още няма, каза за Investor.bg Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки в България.

Припомняме, че асоциацията изрази опасение от поскъпване на някои лекарства от януари заради искане на фармацевтичния съюз от догодина касата и аптеките да споделят отстъпките, които правят за пациентите. На практика това означава, че средно с 10%, а при някои лекарства с над 20 на сто, могат да поскъпнат лекарствата, покривани от здравната каса.

„За някои лекарства оскъпяването наистина може да бъде доста голямо“, каза Костов, като уточни, че зависи от процента на реимбурсиране от касата.

Националната здравноосигурителна каса е склонила да не приеме текстовете, регламентиращи споделянето на отстъпката, но от фармацевтичния съюз не се отказват от предложението си, каза Костов. Според него става въпрос за защита на нечии бизнес интереси над тези на пациентите.

Костов коментира, че това е опит за фиксиране на цените на лекарствените продукти по здравна каса, с което се цели тяхното уеднаквяване в търговската мрежа. „На практика това означава налагане на непазарни методи за регулиране на цените и премахването на конкуренцията“, каза той.

Подобна стъпка ще демотивира търговците на дребно да предоставят отстъпки за пациентите, а това ще доведе до по-сериозно поскъпване, допълни той. Костов обясни, че ако текстовете бъдат утвърдени губещи ще са само пациентите, защото нито здравната каса, нито аптеките ще бъдат ощетени.

Националната здравноосигурителна каса за втора поредна година иска промяна в условията на договорите си с аптеките относно споделянето на отстъпката.

И четирите пациентски организации са категорично против възможността за споделяне на отстъпката и заявяват готовност да атакуват предложението пред КЗК и ВАС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още