IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Правим бюджет в условия на фалирала система

При липсата на доверие в солидарните системи, каквото и финансиране да имаме, няма да ни стигне, заяви Хасан Адемов

12:16 | 14.11.13 г. 6
Андреева: Правим бюджет в условия на фалирала система

Разгорещен дебат протече за средствата за здравеопазване по време на обсъждането на Бюджет 2014. Първото изказване бе на Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ.

По нейни думи с 9 млн. лв. по-малко са заложени в бюджета за здравеопазване за следващата година, а с 5 млн. лв. повече са отделени за администрацията на Министерството на здравеопазването. „Какви здравни услуги гарантирате с този бюджет на българите? Гарантира се единствено напрежение”, заяви тя, като вметна, че ресорният министър дори не се е „появила да защити“ бюджета по отношение на здравеопазването.

Тя продължи с това, че със 17 млн. лв. по-малко са предвидени за програмата за надзор на заразните заболявания, с 1 млн. лв. по-малко за превенцията за наркотичните зависимости, с 1 млн. лв. по-малко за работата с домовете за медико-социална грижа.

На това изказване на Дариткова отвърна министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя бе категорична, че здравното министерство в момента работи с "една фалирала, катастрофирала здравна система".

„Негативи по отношение на работата на правителството се чуват още от началото му. Но какво показват фактите? След обстойния анализ, който направихме от министерството, това министерство има смяна на 4 министъра и 10 заместник-министъра. Сложени са експерти, които с месеци правят справки. За 4 години задълженията на лечебните заведения възлизат на повече от 0,5 млрд. лева. Закрити са 17 лечебни заведения. Здравеопазването е катастрофирало. Работим с фалирала система, без пари", изказа се тя.

Андреева посочи приоритетите на министерството. По нейни думи министерството вече е направило няколко важни неща по отношение на здравеопазването. Изготвената от нас стратегия за здравеопазването мина през обсъждане по време на форум в Международната здравна организация, стратегията ще бъде внесена в Комисията по здравеопазване за разглеждане. Работим по национална здравна карта, която да покаже обезпечеността на различните региони в страната и тяхното наличие на болници, оборудване и други", уточни Андреева.

Тя допълни, че министерството вече е приело проект за стратегия за бързата помощ. Там се включват няколко основни приоритета, като обособяване на центрове за медицинска помощ, както и допълнително обучения на кадрите в сектора. "Ние можем да се справим с тази ситуация, въпреки фалиралата система, която наследихме", категорично заяви тя за финал.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов подкрепи колегата си, като заяви, че финансирането и парите за здравеопазване не са основния фактор за качеството му. "Винаги доминираща тема е тази за финансирането по отношение на здравеопазването. Нито лекарите са доволни, нито политиците са доволни. Безспорно е, че проблемът с финансирането е един от важните проблеми. Проблемът обаче не е единствено и само във финансирането. Има по-големи проблеми. С приноса на няколко правителства, наблюдаваме абсолютен срив в сектора. Липсва солидарност между работници и служители. Солидарност между високодоходните и нискодоходните граждани", заяви той.

Адемов уточни, че у нас през 2013 година близо 2 млн. души са здравно неосигурените. Той допълни, че голяма част от тях могат да си плащат вноските, но нямат доверие в системата.

"Ако не се справим с най-важното – липсата на доверие, каквото и финансиране да имаме, няма да ни стигне. А основният проблем е липсата на доверие в здравната система.

Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Абе хора. Виждам, че всичко ви е ясно около бюджета. Стоите отстрани и спорите като за Левски или ЦСКА. ГЕРБ вече видяхме какво направи, а на новите не даваме да покажат какво могат. Но някои от вас ги "натягат" да работят. Представяте ли си ББ, Кукуневица или който щете как щеше да се държи при това положение? Все някой трябва да направи бюджета и все пак при професионалисти като Орешарски и Чобанов е по-добре. Като искате, "изливайте си чувствата", но ми става тъжно от този наш народ - все гледа към лошото, все отрича, а иска да стане както нсеки един от нас си го представя. За съжаление не веждам нито логика, нито резон в разсъжденията на почти всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Парите по резерва на Здравната каса си бяха част от фискалния резерв, но НЕПРИКОСНОВЕНА част. ГЕРБ премахнаха неприкосновеността, за да могат да слезнат под минимума на фискалния резерв от 4.5 млрд. По едно време искаха да направят същото и с т.нар. Сребърен фонд, но се надигна вой и ги отказаха.Сега на Тройните не им се иска да върнат неприкосновеността на парите за здраве, защото едно евентуално сътресение в приходната част ще ги изправи пред невъзможност да финансират разходите. Или поне ще вдигне рязко лихвите по емисиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Не споря. Не съм фен на ГЕРБ. Знам, че го изкараха този милярд и половина. Искам и аз като вас да разбера къде е отишъл. Това е МНОГО по важно пътуванията със самолет или дали било морално да имаш офшорска сметка(и това е важно, но не толкова). Много по важно е да се разследва точно това. Не знам обаче защо и предишни и сегашни не казват по каква линия е изтекъл точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
Боко Тиквата открадна 1.4 млрд лева от Здравната каса и си намираше министрите на здравеопазването по магистралата.Министрите на здраветот от ГЕРБяха магистралки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
На това изказване на Дариткова отвърна министърът на здравеопазването Таня Андреева.:... това министерство има смяна на 4 министъра и 10 заместник-министъра. Сложени са експерти, които с месеци правят справки. За 4 години задълженията на лечебните заведения възлизат на повече от 0,5 млрд. лева. Закрити са 17 лечебни заведения. Здравеопазването е катастрофирало. Работим с фалирала система, без пари"***************************Това е истината за приноса на ГЕРБ в здравеопазването! Забравила е жената да спомене и наглата кражба от Дянков на 1.7 млрд. лв. от НЗОК и липсата на всякаква информация къде отидоха и за какво се офукаха тези пари! Най-вероятно, за маниакалната страст на Боце да колекционира лентички...?@deant прав си, ама нали виждаш кой критикува, иска оставка и се точи пак да управлява..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Работим с фалирала система, без пари-------Е кво сега, аз ли съм ви бил по главата да мамите на изборите и да вземате властта. Айде дайте газ сега да видим, като ревахте толкоз какво ще направите. Видяхме предните само с говорене какво направиха, стягайте се и бачкайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още