IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е поискала 6 млн. евро от ЕС заради кризата с бежанците

Все още не е ясно каква сума ще получим, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев

13:13 | 21.10.13 г. 5
България е поискала 6 млн. евро от ЕС заради кризата с бежанците

 

По думите му разполагане на още хора и технически средства на границата, за да не се допусне преминаване, би струвало скъпо, освен това има и международни споразумения. Йовчев обаче даде и чисто човешки аргументи – припадащи на границата хора и дори бременна жена, транспортирана, за да роди.

Министърът заяви, че има ежедневен мониторинг както на ситуацията в Близкия Изток, така и на тази вътре в страната. По думите му мерките, които се предприемат, са свързани с ограничаване на влизащите на територията на страната и създаване на възможност част от хората да отидат другаде.

За тези, които ще останат на наша територия мерките са свързани с минимизиране на социалните рискове и интеграционна програма, за да имат принос към социалната система на България.

Изграждането на временни технически съоръжения по границата започва веднага. Все още няма решение къде да бъдат изградени места за настаняване на бежанци. Йовчев заяви, че ще има диференциран подход спрямо бежанците и ще се преценява настаняването им в центрове от открит или закрит тип.

Няма да пуснем свободно да се разхождат сред българските граждани бежанци с хулигански прояви, увери той. Към момента за петима е установен подобен риск. Настаняваните в центрове от закрит тип остават там временно, а впоследствие биват експулсирани.

Министърът беше категоричен, че няма да има кмет, който да поиска бежански лагер в населеното място. Не очакваме и че населението ще бъде щастливо от това, каза той.

Йовчев обаче заяви, че бежанците трябва да бъдат разположени някъде и протестният подход на местната власт не е добър. Тези бежанци не са на правителството, това е национален проблем, категоричен беше вицепремиерът.

Според него трябва да се направи така, че да се минимизират рисковете за местното население и да се търси компенсаторен механизъм за тези населени места.

Още новини за конфликта в Сирия четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
"Закрила на бежанците в България се предоставя съгласно Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), който до голяма степен възпроизвежда принципите на Конвенцията за статута на бежанците, приета на 28.07.1951 г. от Конференция на пълномощниците при ООН и ратифицирана на 22.04.1992 г. от българското Народно събрание (НС). Съгласно чл. 4, ал. 5 от ЗУБ (възпроизвеждащ чл. 31, т. 1 от Конвенцията), чужденец, който е влязъл незаконно в България, може да поиска закрила като бежанец, ако пристига направо от територия, където са били застрашени животът и свободата муи ако веднага след пристигането си се представи на компетентните органи, като посочи уважителни причини за своето незаконно влизане и пребиваване в страната. Към настоящия момент България не граничи със страна, която да застрашава живота или свободата на когото и да било, а Сирия доколкото е известно от географска гледна точка не граничи с България."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Не си минават като на парад.Малко поизопачаваш нещата.Има конвенция за бежанците, и заради формулировки в нея като "закрила" и "защита" не можем да си затворим границата и да ги връщаме обратно в Турция. Хващаме ги до един и после ги возим да "гълъбарниците" построени от трудовите войски през 60-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Уж модерна система, а си минават границата, като на парад. И защо издържаме десетки хиляди полицаи, като не могат да ги спрат? Или всички полицаи са в София, за да пазят правителството от народната любов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още