IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емоционален и напрегнат политически сезон очакват анализатори

Началото на новата парламентарна сесия обещава да е и начало на нова протестна вълна

08:10 | 04.09.13 г.
Емоционален и напрегнат политически сезон очакват анализатори

 

Иван Начев също смята, че новите политически проекти нямат голяма полза от бързи предсрочни избори. По думите му в дългосрочна перспектива нито една от тези партии не може да управлява самостоятелно. „Едни избори догодина заедно с европейските избори могат да дадат възможности на тези политически формации под някаква форма да се конституират, да изразят своите политически послания и те да достигнат до всички нас като граждани. В противен случай ние ще наблюдаваме един парламент с четири, най-много пет политически сили – силно фрагментиран и силно нестабилен“, смята политологът.

Обстановката в Сирия сред предизвикателствата за властта

Според Иван Начев случващото се в Сирия при всички случаи може да рефлектира върху работата на парламента. По думите му при ескалация на напрежението управляващото мнозинство и опозицията ще бъдат изправени пред множество нови предизвикателства, за които не са мислили до момента. В такава ситуация оставка на правителството означава служебен кабинет и неработещ парламент и в известен смисъл размиване на политическата отговорност, ако се наложат важни решения.

Българинът е като че ли много фокусиран върху вътрешните си проблеми и склонен по-малко да се интересува какво се случва при съседите, коментира Мира Радева. В ситуация на възможна война, в която и страната ни да бъде въвлечена, тревогата на общественото мнение е сериозна и с основание. Когато става дума за война, политическите боричкания са склонни да отстъпват на заден план, хората като че ли са склонни да се обединят срещу общата заплаха от разрушаване на малкото политическа стабилност, така че тази ситуация по-скоро би трябвало да играе в полза на управляващите, заяви тя.

Юрий Асланов смята, че ако страната ни се ангажира с пряко участие във военни действия в Сирия, правителството ще си спечели изключително много противници в това число и в редиците на сега подкрепящите го.

Избори, избори ....а може би не

Асланов прогнозира, че до следващата пролет няма да има избори, а през май евроизборите ще покажат съотношението на силите. На основа на резултата, ако той е много изненадващ, може да възникне предизборна ситуация за национален парламент. Избори сега няма да променят нищо, освен че след тях ще започнат протести с нови искания за нови избори, а това само ще задълбочи кризата и няма да реши нито един проблем, категоричен е той.

„Колкото по-бързи са изборите, толкова по-нестабилен ще бъде следващият парламент“, смята и Иван Начев.

От конституционна гледна точка възможностите скоро да има предсрочен вот са практически нулеви, посочи Мира Радева. Според нея може месеци наред да сме свидетели на продължаващи протести, на вълна от социално недоволство и същото управление „на инат“. Тя също смята, че изборите през следващата година за Европейски парламент ще бъдат лакмус за промяната в политическата ситуация и там реално ще се види много ли са загубили БСП, ДПС и „Атака“ от властта или напротив – са относително стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още