IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Основна цел е външната ни политика да се "икономизира"

Министърът на икономиката обеща нова политика към бизнеса, ориентирана към регионите на местно ниво

15:50 | 02.09.13 г. 6
<p>
	<em>Министърът на икономиката Драгомир Стойнев посети в Хасково фирма за производство на машини и съдове за хранително вкусовата промишленост.</em> Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев посети в Хасково фирма за производство на машини и съдове за хранително вкусовата промишленост. Снимка: БТА

Правителството започва нова политика за диалог с бизнеса, която е насочена към регионите. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на обиколка по предприятия в Хасково и Димитровград и има срещи с представители на местния бизнес, съобщават от Министерството на икономиката.

„Нашата основна цел е на местно равнище да се срещнем с българските предприемачи, за да изготвим конкретни политики, а не от София да се представят политиките, които бизнесът да изпълнява“, поясни министърът на икономиката.

По негови думите основният проблем на бизнеса е липсата на квалифицирани кадри и затова Бюджет 2014 ще постави акцент върху обучението на кадрите. "Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри“, е мнението на Стойнев.

По време на разговорите с представители на бизнеса министър Стойнев сподели плановете за провеждане на нова външно-икономическа политика. След анализ ще бъдат определени „нови бързоразвиващи се пазари“, уточни той, като поясни, че държавата ще подкрепи експортно ориентирания бизнес, като го насочи към пазарите с висок икономически растеж, където има търсене. „Моята основна цел е външната ни политика да се икономизира, тоест външната ни политика да отговаря на интересите на българския бизнес“, каза министърът. 

„Безвремието и инерцията във външно-икономическата политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари. Имаме единомислие с Министерство на външните работи в тази посока”, заяви министър Стойнев. Той подчерта потенциалa и възможностите на страните от ОНД. Важен партньор могат да бъдат и съседните балканските страни, смята още министър Стойнев.

За да се улесни връзката между бизнеса и образованието се предвижда да се въведе дуалната система в средното образование, каза още Стойнев.

Очаква се през септември да бъде подписано споразумение между министерството на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе системата. Тя предвижда младите хора да учат през половината от времето за обучение, а през останалата - да работят. Това е един от готвените проекти, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри. Идеята ще бъде реализирана съвместно с представители на бизнеса, които ще съдействат, чрез обучаване на нужните им специалисти, като след това наемат и на работа, обяви още министър Стойнев.

Министър Стойнев започна серия от регионални посещения, в рамките на която ще се среща с представители на бизнеса по места. По време на посещението си в Хасково той се срещна с ръководствата и служителите на фирми от хранително-вкусовата промишленост, производство на машини и съоръжения, текстилната и химическата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Е, ако и за (технически) квалифициран персонал няма достатъчно работа, то просто значи, че е дошло времето за намаляване на работното време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Мокрите сънища" на бизнеса са да наема топ-инжинер на цената на нощен пазач, сладурско ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Да! И мене от известно време ми дразнеше слуха тази пропаганда, не ми отне повече от минута да стигна до основните заключения изнесени в материала, съблюдавайки правилото: "who benefits?" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
"A не от София да се представят политиките, които бизнесът да изпълнява, поясни министърът на икономиката.WTF?!?!?От кога бизнеса в пазарна икономика изпълнява политики на правителството?Може би само в братска Русия и още 2-3 подобни уж пазарни и уж демократични страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
gat1
преди 10 години
http://spectrum.ieee.org/at-work/education/the-stem-crisis-is-a-myth
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
Към коя държава ще се присъединим?? Русия??Новия реактор и южен поток ли са цената? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още