IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП – добра новина или разочарование?

Има вероятност призракът на рецесията да започне да броди и по нашите земи

08:55 | 17.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
БВП – добра новина или разочарование?

Експресната оценка за БВП на България през второто тримесечие на 2013 г. показва няколко притеснителни развития:

1/ отрицателен растеж на тримесечна база за първи път от второто тримесечие на 2010 г., когато страната официално излезе от рецесията, започнала в началото на 2009 г.

2/ по-нататъшно забавяне на ръста на БВП на годишна база. Макар и да остава положителен, забавянето до 0,2% е в унисон в нашата прогноза преди дни за ръст не повече от 0,1-0,2% през второто тримесечие, направена на база на краткосрочната бизнес статистика и данните за външната търговия до юни.

3/ свиване на индустрията през второто тримесечие спрямо година по-рано. Тук изненади също няма, защото месечните данни както за индустриалното производство, така и за строителството (което влиза в индустриалния сектор в данните за БВП) вече бяха показали свиване през май и юни.

По отношение на строителството се видя от по-рано публикуваните месечни данни, че инженерното строителство вече бележи двуцифрен темп на свиване, което може да се дължи на политическата криза от февруари насам, която вероятно е довела до замразяване на частни проекти, както и до забавяне на някои големи капиталови проекти на държавата заради смяната на министри (и други лица на ръководни постове в държавния апарат) и отделянето на „благоустройството” от МРРБ в самостоятелно министерство на инвестиционното проектиране.

4/ възможните негативни ефекти от политическата нестабилност могат да се проследят и в данните за инвестициите (т.нар. брутокапиталообразуване на основен капитал). Тук се вижда, че за първи път от последното тримесечие на 2011 г. инвестициите бележат спад на тримесечна база, а на годишна база растежът се забавя чувствително, от 5% през първото до 1,8% през второто тримесечие.

5/ минимално повишаване на крайното потребление на годишна база с 0,3% през второто тримесечие се дължи изцяло на колективното потребление, т.е. на бюджетните харчове. Индивидуалното потребление обаче бележи второто поредно тримесечие на спад на годишна база.

Интересно е да се отбележи, че данните за търговията на дребно (без продажбите на автомобили и мотициклети) за второто тримесечие показваха свиване през първото тримесечие и лек, макар и забавящ се ръст на годишна база между април и юни при обектите за търговия на дребно. Де факто данните за потреблението от статистиката за БВП показват сходен тренд – свиване на потреблението през първите три месеца и минимален ръст през второто тримесечие.

Като цяло най-ранната оценка за БВП през второто тримесечие, макар и в тон с други данни за икономиката, публикувани през последните седмици, не е особено окуражаваща за развитието на икономиката на страната тази година. Все пак експертната оценка за БВП на ЕС през второто тримесечие, която също бе оповестена тези дни, показа, че ЕС и еврозоната технически вече не са в рецесия и са отбелязали положителен, макар и символичен ръст от 0,3% на тримесечна база.

На годишна база темпът на растеж в ЕС все още е отрицателен, но тримесечният ръст безспорно изпраща положителен сигнал. Предвид това, че българската икономика следва процесите в ЕС със закъснение от 3-4 месеца, е вероятно през третото тримесечие растежът и у нас леко да се засили.

Все пак за цялата година надали икономиката ще нарасне с повече от 0,5-0,7% (при един по-благоприятен сценарий за развитие на европейската икономика и за скорошно преодоляване на вътрешната политическа криза), което ще означава поредна година на стагнация. В противен случай призракът на рецесията може да започне да броди и по нашите земи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Нормално при положение, че политическата нестабилност създадена от сегашното абсурдно управление, всички тях да ги обвиняват за рецесията.Ако това правителство остане аз лично очаквам рецесия по-голяма от -2% за 4-то и 1-во тримесечие. Всичките им ходове са контра и блокират всякакви проекти с идеята да ги пренасочат към техни "гладни" фирми.Трагедията е, че хората в БГ са *** и трябва всичко да колабира за да схванат, че Орешарски,Серго, Доган и ко за нищо не стават освен да крадат.А има толкова възможности - само едно строителство на тротоари и веоло алеи в големите градове могат да "дръпнат" цели строителен сектор нагоре. А такива са повече от необходими. В БГ проблемите са ясни и решими, но няма кой да го изпълни поради лошия манталитет.Типичния българин си мисли - че "и аз да бях във властта и аз щях да крада". И поради това е склонен да си мълчи и лентяйства докато му свалят и последната риза от гърба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
data
преди 10 години
serafimke кой кака докара рецесията у бг ? Не беше ли Орешака и Станишко на власт когато се раздуваше балона а те чешеха орехчетата ? А сега си първа в защиата им ? Ех поне помнете историята си за барем 5-6 г .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
serafima
преди 10 години
Щеше ми се да коментираме горния материал вместо някои да си "начесват" амбициите по образованието на ....Станишев. Икономистите знаят, а някои сякаш не искат да си признаят, че растежът на БВП и в България, и в ЕС е много проблематичен и е твърде рано да се радваме на излизане от рецесията, както преди 2-3 дни съобщиха. Този 0.5% растеж за Еврозоната може да влиза дори в статическата грешка. Лично аз споделям мнението на тези, които смятат, че рецесията ще продължи поне десетина години. У нас хората не разбират сложността на ситуацията и с протестите например нагнетяват положението и не помагат на икономиката. Наскоро се нахвърлиха върху Йордан Цонев, който каза, че през есента България ще изпита рецесия. Това каза той - вероятно го е прочел някъде, но за някои беше повод да се нахвърлят върху БСП, ДПС и разбира се Атака, но не и да размислят върху нещата. Но ако го каже някой отвън, довереито на наивниците е безгранично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
http://***.razkritia.com/wp-content/uploads/2013/08/%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Станишев е бил стипендиант на програмата Chevening, с чиято помощ той е изкарал като слушател в London School of Economics известно време. (Там е учил и синът на Муамар Кадафи! Да имате нещо да кажете?) Сега обърнете внимание на детайлите. Програмата се управлява от британското министерство на външните работи. Ами защото така британското външно разузнаване има пряк достъп и влияние върху новоизгряващите политически звезди в третия и втория свят. Освен това Станишев е бил слушател и на Московското училище за политика. То е основано през 1992 г. с цел да подпомогне изграждането на демократични ценности в Русия на Джордж Сорос. Няколко години по-късно Станишев се оказва в настоятелството на Училището за политика в България. У нас, освен чрез всякакви международни грантове, то се ползваше и с подкрепата на "Отворено общество" и фондация "Америка за България". Тоест може да се каже, че лидерът на БСП е бил служител на Сорос или по определенията на неговите политолози - оригинален ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още