IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се нов екшън план за икономиката

Мерките ще започнат да действат от есента

12:40 | 20.07.13 г. 11
Готви се нов екшън план за икономиката

Кабинетът "Орешарски" ще работи по нов екшън план наесен. Предишният е от юни и в него са предвидени мерки до края на октомври.

Очаква се новият план да бъде в три посоки - ускоряване на икономическото развитие на страната, повишаване на социалната справедливост, както и укрепване на държавността и демокрацията, съобщава „Труд".

В момента се пишат чернови за мерките и на "Дондуков" 1, и на "Позитано" 20. Въпреки протестите парламентът планира да одобри новия план преди началото на лятната ваканция на депутатите.

Преди да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала, планът "Орешарски" ще бъде одобрен на заседание на Националния съвет на БСП следващата седмица.

Засега не се знае с какъв времеви хоризонт ще е новият план "Орешарски", но се очаква да е дългосрочен. Обсъждали се обаче два възможни срока - шест месеца и една година.

Една от мерките, за които трябва да бъде фиксиран срок в новия план на кабинета, е увеличението на минималната работна заплата.

Преди изборите БСП обещаваше минималното възнаграждение да се вдигне от 310 на 340 лева още през тази есен, но за момента такова нещо не се предвижда с актуализацията на бюджета. По-реалистичният вариант бил повишението да стане факт от 1 януари.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 33 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
Работата е ясна.Новият план ще се състои в изграждане на един АЕЦ, от който нямаме нужда, един газопровод, от който пак нямаме нужда, и в последствие от един петролопровод, от който пък хептен нямаме нужда, с заети пари и по нареждане от студения Североизток...RIP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 4
Ricco
преди 10 години
"от всички нас за мързеливците, на които не им се работи"-------------Мисля, че по-правилно е да се каже "мързеливците, на които не им се УЧИ". Които не разбират, че ако няма работа за това, което можеш, трябва да се преквалифицираш и да учиш нещо друго. Да не забравяме, че думата "робот" произлиза от "работа". Е, нима стремежа трябва да е към това да вършим работа вместо роботи ли?! Защо все се говори за липса на работа, а не за липса на мотивация за преквалификация и учене през целия живот?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
В рамките на шегата - Може би тогава трябва да се помисли за Брус Уилис в главната роля ?! Той е цар на екшъните ;) Сериозно - Някои хора все правят революции. Сега им викат екшън-планове. Икономиката ни отдавна щеше да се е измъкнала, ако не бяха вечните прекалени намеси на политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 39 rate down comment 3
Гари
преди 10 години
Да преведа същността на екшънплана: 1. ускоряване на икономическото развитие на страната - разбирай повече пари от бюджета, т.е. от всички нас за приятелските на БСП и ДПС фирми2. повишаване на социалната справедливост - повече от бюджета, т.е. от всички нас за мързеливците, на които не им се работи3. укрепване на държавността и демокрацията - повече пари от бюджета, т.е. от всички нас за заплати и бонуси за бюрократите, които нещо ще наблюдават и контролират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 2
Гари
преди 10 години
През целия 19-и век има дефлация. И това един от най-успешните периоди в историята на човечеството, с бурен икономически растеж, много революционни технически открития и покачване на жизнения стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Обикновени лъжци и крадци са!Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Тези имаха предизборна програма и план. После при гласуването на правителството имаше пак поредната програма.Сега още една програма. Големи програмисти се извъдиха тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 20
rumen221
преди 10 години
БОКО заяви:1. Радвам се, че от това, което чувам, Орешарски засега стриктно спазва нашата програма. (БРАВО ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ НЯМА!)2. Позорно е Българското правителство да е подкрепено от ултра-националисти(БРАВО И НАЦИОНАЛИСТИЧНИ ПРОБЛЕМИ НЯМА!)- МЕЖДУ ДВЕТЕ ОЛИГАРХИЧНИ ПАРТИИ НЯМА ПРОГРАМНИ и СИДЕРОВИ ВЪЛНЕНИЯ"И- СЕГА БСП И ГЕРБ ЩЕ СЕ ГУШНАТ И ГРАБЕЖИТЕ МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ СЪС СМЕНЕНА ВЪЛЧА КОЖА И СЪЩАТА ВЪЛЧА ЛАКОМИЯ... ПАК ЗАЕДНО ЩЕ ГЛОЗГАТ МЕСАТА НИ ДО КОКАЛ!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 3
Мажоритаря
преди 10 години
Изключително ме притеснява следното: Икономическата криза ще се бори със социална справедливост и вдигане на минималната работна заплата!!!??? Бъзикате ли се с мен или съм просто ***???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Vesko94
преди 10 години
Екшън, с голямо "Е". Много сектори са за "ремонт". Администрацията е в трагично състояние. Колкото по-бързо изчезне поне 40-50% от нея, толкова по-добре за гражданите, за бизнеса и за новите потенциални инвеститори. Да не говорим, че другите системи също издишат страшно. Мерките, които приеха до момента са добри, не съм сигурен обаче дали с идването на зимата хората пак няма да се вдигнат срещу монополите, които все още са си тук и просто не се забелязват толкова, заради сезона, в които се намираме в момента. Въобще ситуацията ще си остане напечена още дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още