IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите прекратиха предсрочно мандата на шефа на здравната каса

Пламен Цеков не се съгласи с отправените му обвинения и определи бюджета на касата като стабилен и балансиран.

11:53 | 04.07.13 г. 2
Депутатите прекратиха предсрочно мандата на шефа на здравната каса

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер, която първа заговори за смяна на шефа на НЗОК, обвини Пламен Цеков, че е налагал лични решения, които са поставили на изпитание здравната система. Тя определи Цеков като добър професионалист и лекар, мениджър на общинска болница с добри показатели, но по думите й това не се е оказало достатъчно да управлява здравната каса. Тя подчерта, че са били взети смущаващи решения, които не оправдава с нечий оптимизъм.

Джафер подчерта, че не е важно кой ще е управител на НЗОК, а какъв ще е стилът на управление. "НЗОК е един от най-мощните монополи в държавата ни и за съжаление управлението и надзорът са абсолютно формални. Бюджетът на касата няма да понесе други изпитания", заключи тя.

Пламен Цеков, който дойде за дебата, отхвърли мотивите на народните представители да поискат оставката му – системно несправяне със служебните задължения и престъпления. По думите му мотивите им трябва да бъдат обосновани с факти и резултатите от институционални проверки.

Цеков обясни, че методиките са неразделна част от бюджета на касата и се приемат от Надзорния съвет по предложение на управителя. После методиките подлежат на обществено обсъждане и след това се одобряват на Министерски съвет. „Никъде в закона – нито за здравното осигуряване, нито за бюджета на НЗОК, нито за лечебните заведения – никъде не е регламентирано, че в изграждането на правилата участва и лекарският съюз. Именно тези правила станаха повод за различията“, коментира той.

„Твърдя и сега, че правилата, които бяхме приели, са много по-различни, демократични и по-отворени към изпълнителите на болнична помощ най-вече. Краткият период за подготовка ни изигра лоша шега – не успяхме да убедим договорните партньори, че това е правиния начин. Направихме корекция, премахнахме онези моменти, които притесняват мениджърите“, коментира още Пламен Цеков.

Той посочи, че към края на май на болниците са  изплатени всички дейности, с изключение на средствата за здравнонеосигурени родилки и интензивни грижи за неосигурени пациенти, които по думите му не са били трансферирани от здравното министерство към касата.

Що се отнася до преразхода за онколекарства, Цеков посочи, че темата се преекспонира в посока, която може да стресира болните и да утежни недоброто им състояние. Той обаче призна, че бюджетът за препаратите е недостатъчен, както и че в касата са били наясно.

„Още след първото тримесечие алармирах Надзорния съвет и предоставих информация по отнош изпълнението на бюджета. Токава отчетохме, че имаме средномесечен ръст на разходите с около 3 млн. лева, което означава, че да годината той може да достигне 36 млн. лева. Бяха направени проверки в онкоцентровете – зад цифрите стоят пациенти, които са получили лечение“, защити се Цеков.

Той отхвърли и обвиненията в опит на манипулации на протоколите от заседанията на Надзорния съвет на здравната каса и посочи, че институцията е работила прозрачно, като редовно са публикувани всички материали от заседанията. Цеков не се съгласи и с обвиненията, че не изпълнява решения на Надзорния съвет, както и че има проблем в работата му с институциите.

Той заключи, че „каквото е било необходимо от наша страна, ние сме го свършили“, както и че бюджетът на касата е стабилен и балансиран. "Няма нормативен документ, който регламентира дейността на касата, и аз да не съм спазил. Доказват го извършените проверки, включително и на Сметната палата", коментира Пламен Цеков. По думите му винаги е имало проблеми с разплащането и дейностите в повечето случаи не са разплащани на сто процента.

Депутатите приеха и решение предложения за кандидатури на шеф на здравната каса да се приемат от днес до 12 ч. на 8 юли в деловодството на парламента. Предложенията за нов управител на институцията ще се правят от парламентарните групи. Изслушването на кандидатите ще бъде на открито заседание на Комисията по здравеопазване на 9 юли от 15.00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
А сега да се разследва кой има изгода от това?! Кои олигарси спонсори на БСП и ДПС! Замислете се проследете нишките и си отговорете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
sonka.74
преди 11 години
Цеков се прочу като лобист - заблуди депутатите при четенето на Закона за здравето и умишлено подмени текста в полза на едри алкохолни босове. Грешният текст бе отпечатан в Държавен вестник и стана факт. После господинът се оправда със слабото си зрение и не последва санкция... Цеков-лобиста така се развихри в НЗОК, че пациенти и лекари му искат оставката...А той не знаел защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още