IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева положи клетва като вицепремиер по икономическите въпроси*

В изказването си пред парламента тя посочи, че вярва в българската икономика

11:19 | 27.06.13 г. 6
<p>
	<em>Даниела Бобева</em> Снимка: БТА</p>

Даниела Бобева Снимка: БТА

Депутатите приеха предложението на премиера Пламен Орешарски Даниела Бобева да заеме поста вицепремиер по икономическите въпроси в кабинета "Орешарски" и тя положи клетва пред Народното събрание.

“За” гласуваха 112 народни представители, а 10 се въздържаха. Нито един народен представител не гласува "против".

В изказването си пред парламента Бобева посочи, че вярва в българската икономика, но подчерта, че има нужда от реформи, за които е необходим работещ парламент.

Тя добави от парламентарната трибуна, че чудеса няма как да се случат, както и че “плодовете на това, което ще свършим, няма да бъдат набрани веднага в ситуацията на европейска криза, на вътрешна криза, на външни и вътрешни шокове”.

Премиерът Орешарски представи Бобева като “човек на дълга, който отстоява каузи”.

Той допълни, че икономиката на България се намира в “трайна депресия”, а условията за правене на бизнес са силно влошени поради несигурността и административната тежест.

Орешарски допълни, че основни задачи на Даниела Бобева ще бъдат да координира икономическите политики, да надзирава електронизацията на административните услуги, да насърчава външните и вътрешните инвестиции, да предлага законопроекти и законови промени в икономическата и финансовата сфера.

По време на дебата зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Алиосман Имамов поиска приемането на спешни законодателни промени за облекчаване условията за бизнеса.

Депутатът от "Коалиция за България" Петър Кънев поиска да се възстанови работата на съвета за икономически растеж.

Също със 112 гласа “за” беше подкрепено и предложението на Пламен Орешарски вътрешният министър Цветлин Йовчев също да бъде вицепремиер с ресор сигурност.

Премиерът Пламен Орешарски беше лаконичен и премерен в изказванията си след днешната клетва на Даниела Бобева за вицепремиер по икономическите въпроси и избирането на вътрешния министър Цветлин Йовчев за трети вицепремиер – силов.

Орешарски даде разяснения около положилата клетва Бобева.

"Тя ще координира икономическите политики, ще ръководи разработването на нови законопроекти за защита на потребителите, ще работи по антимонополното законодателство. Към нея ще мине Агенцията за чужди инвестиции и Банката за развитие", уточни премиерът.

Пламен Орешарски спомена, че се обмисля към Българската банка за развитие да се привлекат още ресурси, но не е задължително да се увеличава капиталът й. Ще се изработят и допълнителни кредитни линии, които да насочат ресурс към малкия бизнес, завърши той с икономическата тематика.

Даниела Бобева: Това правителство няма право на грешки

Ако енергията, която вкарваме, за да се окаляме един друг, се вкара в двигателя на икономическия растеж, Китай и Индия ще бъдат слаборазвити в сравнение нас. Това зави новият вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева веднага след клетвата си в НС.

Това правителство няма право на грешки, но няма да позволя страхът от грешки да ме парализира, заяви вицепремиерът. Аз не съм дошла тук да си губя времето, дошла съм да свърша някаква работа. Не знам колко време има, допълни тя.

Бобева обясни, че на този етап очаква подкрепа. По нейни думи в сектор икономика има да се направят още много неща. „Аз принадлежа на поколението икономисти на прехода. Ние сме либерални икономисти“, заяви вицепремиерът и допълни, че този тип икономисти не обичат прекалените регулации и винаги бранят финансовата стабилност.

По думите на Бобева ще се направят промени в Закона за защита на конкуренцията и приложението на законодателството. „Като че ли моето поколение икономисти забрави най-важната функция на една държава в една пазарна икономика – да гарантира конкуренцията. Това ще бъде първият ми приоритет, заяви тя.

Не приемам икономика, в която хората се палят по улиците от безизходица и мизерия, заяви тя и обясни, че вярва в българската икономика, бизнеса и регулаторните органи.

Според Бобева трябва да предприемат мерки срещу бедността. Бедността вече се приема като пречка за растежа, обясни вицепремиерът. В тази връзка трябва да се предприеме пакет мерки срещу свръхзадлъжнялостта, обеща тя.

* Допълнена с коментарите на Пламен Орешарски и на Даниела Бобева към 12.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 11 години
Кои са тези хора, които го карат да си ходи? Тези едни и същи на улиците, които дори оредяват? Като ги питат какво искат, те говорят заучено и неясно. За толкова пари, толкова старание. Ами хайде пак на избори да видим кой ще спечели? Само безкрайни наивници трябва да очакват някакъв голям обрат. Не можете да отречете, че в случая изборът е подходящ. Най-разумното поведение е да дадем шанс на правителството да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
jelenski
преди 11 години
Крайно време е да заработи правителството. ГЕРБ не могат да преживеят загубата и сега се чудят какво да измислят само и само да му пречат да работи. Приоритет 1 за кабинета Орешарски е увеличаване доходите на хората, приоритет 2- намаляване цената на тока, приоритет 3- борба с корупцията и от там нататък всичко останало. И намаляване на безработицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
polki
преди 11 години
Не знам що за стока е тази Бобева, но като я гледах как бърза да се подпише под решението ми стана много смешно и жалко за женицата. Миков и казва да седне на масата и да се подпише спокойно, а Бобева бърза да се подпише сложила листа на парламентарната трибуна...смях, смях, смях :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
Klakson
преди 11 години
Хората му казват да си ходи, а той назначава вицепремиер. Що за наглост е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Вярва се САМО в нещо което не можеш да провериш съзнателно в реалноста! - дано да е допуснала само логическа грешка ... или дано не е допуснала логическата грешка "нарочно" :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още