IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Кабинетът не може да работи без парламент

Продължаваме много категорично да подкрепяме работата на правителството, заяви Сергей Станишев

12:24 | 26.06.13 г. 7
Орешарски: Кабинетът не може да работи без парламент

Кабинетът не може да работи без парламент. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, след като престоя близо два часа в кабинета на председателя на НС Михаил Миков, предаде репортер на Dnes.bg.

Орешарски не довърши отговора на въпроса какво ще се случи, ако парламентът продължи да не функционира: „Ако парламентът не работи, очевидно...“ Страхувам се, че нестабилността, в която попаднахме, може да продължи неопределено дълго и при следващи правителства. Какво правим тогава?, попита той.

Премиерът заяви, че няма да се откаже от персоналните промени в Министерския съвет, които бяха бламирани днес от “Атака“ и ГЕРБ. Тази сутрин депутатите от двете парламентарни групи не дойдоха в пленарна зала и така спряха избора на Даниела Бобева за вицепремиер.

Орешарски обаче беше категоричен, че не се чувства заложник на кворума. „Не се чувствам заложник. Парламентарният кворум не е мой въпрос. България е парламентарна република и се надявам парламентът да работи“, заяви той.

Той не коментира какво ще стане, ако националистите продължат да не влизат в НС.„Това са хипотези и въпроси към парламентарното мнозинство”, заяви той.

Премиерът заяви, че ще внесе отново предложенията за промени в кабинета, които да бъдат гласувани от Народното събрание. „Още в началото обещах, че ще има втори вицепремиер, каза Орешарски.

Премиерът беше категоричен, че не се притеснява да напусне НС, въпреки че отвън са се събрали хора. Той обясни, че не смята да разговаря с тях. „Аз опитвах вече. По-скоро другата страна не разговаря“, каза той.

Продължаваме много категорично да подкрепяме работата на правителството на Пламен Орешарски, каза на брифинг в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев по повод провала на днешния пленарен ден, цитиран от агенция „Фокус”. „Ние сме готови да работим в парламента не само по промени в изборните правила, но и по плана със спешни мерки, насочени към подобряване на живота на хората”, заяви Станишев. Дали ще има работещо Народно събрание, не зависи само от нас, каза той.

По негови думи„Атака” трябва да заявят дали искат да работи парламентът или не.
„Това, че парламентарната група на ГЕРБ отсъства от пленарна зала, не е изненада. Неучастието на „Атака” най-ясно показва, че тя не подкрепя правителството”, заяви Станишев.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 11 години
Наистина съм учуден от някой действия и изказвания на Орешарски.Какво ми я предлага сега тази Бобева, само тя липсва на целия фон. Няма нужда в тази ситуация от такова лице. Ако ще се кара 4 год. мандат мога да приема такъв вицепремиер, но в тази ситуация, когато ти свирят под прозореца и няма време - абсолютно нелепо. Също като Пеевски, при който проблема беше самия той, а тук имаме неадекватност на поста в сегашната ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Да сте мислили като сте разчитали на Волен и Атака. ;)Питайте го сега къде е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 11 години
Вече пета година лихвите в България са високи заради картел. Ако приблизително креди се дават на 10%, а депозити се взимат за 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Колко пъти трябва да се обяснява, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Наспи се спокойно бе шизофреник.Хората който ви свалят вас няма да позволят на ГЕРБ да управлява отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
jelenski
преди 11 години
трябва ни функциониращо правителство, че ГЕРБ няма да се откажат току така. всичко останало е само с цел дестабилизиране на България и доограбване на бедния български народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Кво ти пука Олигарски за кабинета и парламента??!??Ахмед Доган и неговата дясна ръка Пеевски могат да продължат започнатото от вас и без кабинет или парламент. Те са доста способни и опитни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
А с протести всяка вечер и силно обществено недоверие може ли да работи кабинетът? Това ли да разбираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още