IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звено към МС да помага за ограничаване на бюрокрацията, предлага бизнесът

Вижте предложенията на работодателски организации за подобряване на бизнес средата, отправени към премиера

18:06 | 10.06.13 г. 7
Звено към МС да помага за ограничаване на бюрокрацията, предлага бизнесът

Изготвяне на предварителна оценка на въздействието на нормативните актове е друго условие на работодателите. Иска се оценката на въздействието да не се ограничава само до последваща, а да има и задължителна предварителната оценка.

Принципът на мълчаливото съгласие да се въведе в нормативната уредба като правило за всички случаи, в които изрично не е записано друго. Задължително предварително обсъждане на съответните проекти от Националния съвет за тристранно сътрудничество и от Икономическия и социален съвет на проекти, искат индустриалците.

Предлага се да се разгледа въпросът за прехвърляне на администрирането на дейности към бизнеса. Лансира се и идеята за създаване на специализирана администрация към Министерския съвет, която да предлага решения за облекчаване на административната тежест и бюрокрацията. Тези функции могат да бъдат възложени на отделно звено за по-добро регулиране в администрацията на Министерския съвет, смятат от асоциацията.

Българска търговско-промишлена палата

Според БТПП кардиналното решение на проблема с административната тежест е въвеждане на електронното правителство, тъй като чрез него самата администрация ще бъде затруднена да извлича допълнителни неполагащи й се облаги. Така ще настъпи обстановка, в която много от режимите ще се окажат ненужни и ще отпаднат, смятат от палатата.

Необходимо е освобождаване на държавата и държавните институции от изпълнението на функции, свързани с изразходване на държавни средства в направления, в които частни фирми и неправителствени организации оказват услуги.

Информацията за обществените поръчки трябва да бъде достъпна – да се обявява в интернет, кандидатстването да става онлайн и дори класацията да се извършва от компютър, е позицията на БТПП.

Законодателната дейност трябва да бъде извършвана на основата на спазване на принципа за оценка на въздействието на нормативните актове. Липсата на такава оценка се отчита като един от най-отрицателните фактори, препятстващи решенията за инвестиции в България.

Необходимо е по-широко включване на неправителствения сектор в управлението на съответните отрасли, включително и приемането на Закон за браншовите организации с ясен регламент за тяхното ангажиране в управлението на всички етапи – законодателство, предложения за промени на законодателството, предложения за усъвършенстване, оценка на въздействието, участия в оценяването на предложенията в търгове за обществени поръчки.

От БТПП  също настояват за възобновяване на тристранния диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
На мен лично най ми допада идеята за вписване на всички регулаторни режими в общ публичен регистър, който да бъде общодостъпен. Разбира се, този регистър трябва да е направен с възможност за търсене, филтриране, класифициране и т.н., а НЕ както е направен сега регистъра за обществените поръчкки (например).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Кой точно ""бизнес"" го предлага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
нови бюрократи да ни ппазаят от сега съществуващите? вийй нурмални ли сти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Смешни, та жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Приспивните песнички са безкрайни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Съз създаване на специализирана администрация ще се облекчава административната тежест. Ще се гаси огън с петролни продукти. Абе защо ли ми идва наум онзи разказ от Алеко, дето Бай *** прави въздържателно дружество, та му се вижда резултата посред нощ в кръчмата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Лансира се и идеята за създаване на специализирана администрация към Министерския съвет, която да предлага решения за облекчаване на административната тежест и бюрокрацията. ===========================================================================Боже опази! Предлага се назначаването на още бюрократи, за да се ограничи бюрокрацията. Ха така! Бюрократ бюрократа ще бори, бюрократ бюрократу око ще вади. С техните камъни по техните глави, демек.Да живее демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още