IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър представя екипа си до дни

Асен Василев е предложил да има отделно министерство на енергетиката, но това не е възможно в момента без действащ парламент

11:47 | 16.03.13 г. 1
<p>
	Асен Василев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Асен Василев. Снимка: БТА

Асен Василев повтори, че е необходим международен одит в енергетиката, който да изясни защо цените са такива, кой на кого какво плаща и защо плаща, какви са разходите и дали са обосновани. “Това да е основата на един преглед на взаимоотношенията между участниците в енергетиката и да се види как ценовата структура да бъде подобрена”, каза той. По думите му така ще се стигне и до нормален обществен дебат по темата, след който цялото общество да направи “някои трудни избори”.

“Не бива и не може държавата с един подпис да прави този избор вместо обществото. Винаги ще има недоволни. Важно е този избор да е обществено осъзнат и държавата да знае къде е нейната роля”, каза Асен Василев.

Министърът потвърди също така, че служебният кабинет ще се занимава с третия либерализационен пакет в сферата на енергетиката, заради забавянето на който европейските власти ни заплашиха със съд през януари.

Туризъм

Асен Василев подчерта, че за него туризмът е един от най-важните отрасли на българската икономика и той трябва да има ресорен зам.-министър. Отговорностите на този зам.-министър обаче трябва да са концентрирани само и единствено в туризма, а не той да се ангажира и със странични дейности, подчерта министърът.

Той допълни, че вече е избрал заместника му, който ще отговаря за туризма, но името му ще бъде обявено в началото на следващата седмица.

Като основни задачи в сектора Василев очерта реализацията на нормален туристически сезон, участието на България в няколко международни изложения, сред които предстоящите скоро в Москва и Украйна, и създаването на по-добра реклама на страната ни.

“Държавата е зад туристическия отрасъл и бих искал да работя с браншовите организации, за да помислим как той да стане по-добър продукт В момента имаме туристически отрасъл, който е голям и расте, но до голяма степен расте чрез предлагането на евтина туристическа услуга”, каза Асен Василев.

Според него най-важната задача е в диалог с бизнеса да се определи “правилният акцент” и в рекламата и маркетинга на страната ни като туристическа дестинация и уникалните й качества. Той подчерта, че е необходимо също така да се изясни какъв тип услуга искаме да предлагаме, за да се фокусираме и върху туристите, които бихме искали да привличаме.

Асен Василев посочи, че тази промяна няма как да стане за този сезон. По думите му обаче туризмът е визитната ни картичка, с помощта на която много хора се запознават със страната ни, което налага вземането на решения за промени в диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
trendline
преди 11 години
Асене, може да си свестен човек но за два месеца по-добре не пипай нищо. За това време дори няма да се ориентираш кое какво е в министерството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още