IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър представя екипа си до дни

Асен Василев е предложил да има отделно министерство на енергетиката, но това не е възможно в момента без действащ парламент

11:47 | 16.03.13 г. 1
<p>
	Асен Василев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Асен Василев. Снимка: БТА

В началото на следващата седмица ще бъде обявен екипът на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев. Това съобщи самият Василев в предаването “България говори” по Нова телевизия, в първото му интервю след като пое поста.

Той посочи, че неговите заместници са вече определени, а някои от тях дори вече “навлизат в проблематиката”, но не пожела да разкрие имената им.

По думите на Асен Василев от първостепенна важност сега е държавата да влезе в диалог с бизнеса, за да се набележат проблемите и да се дискутират мерки за тяхното решаване. Той посочи, че е необходимо държавата да бъде коректна с бизнеса, за да бъде и бизнесът коректен с нея.

“Ако обаче определени компании не са си свършили задълженията и има неравнопоставеност на играчите на пазара, ако така да се каже тези компании играят нечестно, ще трябва да започнат да играят честно”, заяви Асен Василев.

“Ситуацията е изключително напрегната, но не е напрегната толкова, защото в момента сме в криза, а според мен е напрегната защото хората нямат ясна визия за това как те ще излязат от тази криза и животът им ще стане по-добър, как доходите им ще станат по-високи, какво ще правят, за да получават по-високи доходи. Държавата трябва да работи с бизнеса и да създаде визия за това развитие. Да започне дискусия за създаване на добре платени работни места, какви хора да се обучават, в каква посока да се развиват”, коментира той.

Енергетика

Асен Василев е предложил да бъде създадено отделно министерство на енергетиката. Това обаче няма как да стане без парламент, тъй като той трябва да одобри разделянето на администрациите, обясни икономическият министър.

“Енергетиката е важен отрасъл в нашата икономика и заслужава особено внимание”, каза Василев. “Имаме амбицията да вкараме максимална прозрачност в енергетиката”, посочи той.

По думите му от първостепенно значение е да се види как работи цялата енергийна структура и какви са взаимоотношенията между всички участници в системата, което предполага внимателна работа и с регулаторните органи.

Като важна задача министърът определи защитата на потребителите на енергийните услуги, което е “важна задача на Комисията за защита на потребителите и регулатора”.

Друг приоритет е управлението на държавните активи в енергетиката, които не са малко.

Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
trendline
преди 11 години
Асене, може да си свестен човек но за два месеца по-добре не пипай нищо. За това време дори няма да се ориентираш кое какво е в министерството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още