IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще се консултираме с Брюксел за либерализацията в енергийния сектор

Делегация, водена от икономическия министър и един от вицепремиерите, ще посети Брюксел през следващата седмица

18:43 | 15.03.13 г. 4
Ще се консултираме с Брюксел за либерализацията в енергийния сектор

България ще се консултира с европейските власти във връзка с въвеждането на изискванията за третия енергиен либерализационен пакет, заради забавянето на което Евросъюзът ни заплаши със съд в края на януари.

През следващата седмица делегация, водена от икономическия министър в служебното правителство Асен Василев и някой от вицепремиерите, ще замине на посещение в Брюксел, за да се запознае в подробности как точно трябва да бъдат направени необходимите промени.

След заседанието на Съвета на Европейския съюз президентът Росен Плевнелиев е съобщил пред български журналисти, че служебният кабинет ще  трябва да работи за отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК), както и на дружествата за пренос и доставка на ток.

Припомняме, че м края на януари европейските власти откриха пет нови наказателни процедури срещу България, едната от които е заради непълното транспониран ев националното ни законодателство на директивата в областта на вътрешния енергиен пазар.

Тогава от енергийния регулатор обясниха, че е необходимо първо да бъдат разделени ЕСО и НЕК и оправдаха забавянето с едногодишния срок за изготвянето на необходимите наредби, който е заложен в приетите в средата на миналата година промени в Закона за енергетиката.

В крайна сметка наказателната процедура срещу България се оказа достатъчна причина да бъде сменен шефът на регулатора Ангел Семерджиев.

По време на днешния съвет Росен Плевнелиев е поискал държавите от общността, в които младежката безработица е над 25%, да могат да стартират мерки за насърчаване на младежката заетост със средства от съществуващите структурни инструменти и Европейския социален фонд още в сегашния програмен период.

Той е предложил също така България да бъде включена в 16-милиардната програма на ЕК за насърчаване на младежката заетост, която в момента обхваща осем държави в ЕС с най-висока младежка безработица, съобщиха от президентството.

На срещата на върха президентът  е подчертал и необходимостта от баланс между фискалните политики и политиките на растеж.

Плевнелиев се е срещнал и с премиера на Великобритания Дейвид Камерън и с френския президент Франсоа Оланд във връзка с опасенията от миграционен натиск от страна на български граждани след предстоящото отпадане на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци. Той е посочил, че България не може да бъде използвана като удобно извинение за разрешаване на вътрешнополитически проблеми.

Той е коментирал също така, че страната ни не бива да подхожда популистки в ситуация, в която се отлага дебатът за присъединяването на България и Румъния към Шенген. „Ще продължим да спазваме плана си по възможно най-отговорния начин. Останалото е политизиране, което считам за излишно и неконструктивно”, посочил е Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още