IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва подписка за референдум за отзоваването на политици

Граждани ще внесат искане парламентът да коригира Избирателния кодекс и да се позволи регистрирането на независими граждански листи на предстоящите избори

13:28 | 21.02.13 г. 10
Започва подписка за референдум за отзоваването на политици

До края на тази седмица в цялата страна ще тръгне подписка за провеждане на референдум, на който българите да решат дали искат да имат правото да отзовават политиците, които са избрали.

Това съобщи днес във Варна съпредседателят на инициативния комитет за всенародното допитване Борислав Цеков, цитиран от БТА.

По думите му от 11 февруари подписката тече в няколко от областните градове в страната и е подкрепена от над 10 хиляди души. Срокът за събирането на необходимите 500 хиляди подписа е до 11 май.

Инициативата за референдума е на движение "Модерна България", в което влизат над 70 граждански организации, уточни Цеков. Той допълни, че освен за отзоваването, хората ще могат да кажат и дали искат да имат право да сезират Конституционния съд, ако считат, че някой закон нарушава гражданските им права.

Цеков съобщи още, че движението ще внесе искане в настоящия парламент чрез корекция в Избирателния кодекс да се даде възможност за регистриране на независими граждански листи на предстоящите избори, които да са равнопоставени на партийните.

Според членовете на формацията това ще даде възможност в бъдещото Народно събрание да има действителен граждански контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
George Lalov
преди 11 години
А ясно ли е кой ще плаща за целия масраф - проверка на подписката и обслужване на останалата част процедурата, особено како започнат да ги отзовават един през друг.Конституционният съд ще заприлича на Софийския районен - стотина състава, които да разглеждат на конвейер исканията на хора с изкривено чувство за справедливост, които между другото никак не са малко, за обявяване за противоконституционен на кажи-речи всеки закон. Кой ще плаща?И най-важното: какъв ще бъде положителният резултат и от първото, и от второто?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Тези не ги знам какви са но идеята им трудно може да се "яхне" политически, затова ще се подпишаhttp://otzovavane.org/подпиши-се/http://otzovavane.org/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B8-%D1%81%D0%B5/Инструкцияhttp://otzovavane.org/wp-content/uploads/2013/02/instruction-podpiska.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
http://otzovavane.org/425/Стартира подписката на Движение Модерна България и в София. Тя е под наслов Политици и закони под граждански контрол.Всеки, който желае да се подпише, може да го направи от 22.02.2013 г. (петък), от 08.00 ч., в подлезa на метростанция СУ Св. Кл. Охридски. През следващата седмица предстои откриването и на още няколко столични пункта, където гражданите да се подписват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Asere
преди 11 години
Нещо не намирам от гугъля линк към такава подписка...Или примера на Исландците си го турихме на пинко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
meto76 каза: "Депутатите ще бъдат под заплахата на партиите разполагащи с организиран етнически вот да изнудват всеки депутат в половин България, тъй като две махали стигат да го отзоват."Депутатите, ще бъдат под заплахата на избирателите им, Ти говориш за стария модел в който има заплаха за депутати които членуват в партии. Е този модел не го искаме вече, той не работи за хората, а само за големия бизнес. Така че и втората велика мисъл за намеса на Бизнесмени, ще бъде невъзможна.Ей много се притеснявате от народа бре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
според мен най-добре е гласа на не гласувалите да не се преразпределя както до сега, а да остават непопълнени места в парламента. Също така при отсъствия повече от 20 заседания годишно да ги уволняват без замяна с друг.А това, че е непълен парламента е ок. Най-много ако няма достатъчна представителност да не могат да променят конституцията(иска се 66%).Така хората ще мога много по точно да изразяват мнението си и ако няма 240 човека, които да имат доверие ами няма да има толкова депутати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
osoitza
преди 11 години
идеята е добра ама не виждам технически как ще стане. 1. Трябва да могат да гласуват за отзоваване само онези които са гласували на последните избори2. % на хората, които искат да го махнат трябва да е много голям примерно 75% или нещо подобно. т.е. бавна мудна и трудна процедура, но ако наистина някой чак толкова се уклепа да има начин да се махне. в противен случай ще сме точно в ситуацията която мето76 споменава....да не говорим че не това ще промени нещата. На всеки 4 години отзоваваме 240 депутата и ги преназначаваме и какво от това? Истинския проблем е в нашата ценностна система, начина ни на мислене и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
meto76
преди 11 години
Депутатите ще бъдат под заплахата на партиите разполагащи с организиран етнически вот да изнудват всеки депутат в половин България, тъй като две махали стигат да го отзоват.Бизнесмени ще могат да си купуват отзоваването на депутати, които не им харесват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
meto76
преди 11 години
*** глупостта. Значи избирателите на ГЕРБ ще събират подписи за отзоваването на депутатите от БСП, а избирателите на БСП ще събират подписи за отзоваването на депутатите от ГРБ. Същото важи и за ДПС и Атака.Честито!И как предлагате да се правят частични избори. примерно за 67 отзовани депутати от общо 240? Как ще работи парламента в непълен състав?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още