IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как оцеляла от атентата в Бостън стартира иновативен бизнес

Трагичната случка провокира Аманда Норт да подкрепи занаятчийството

16:55 | 04.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маратонките на един от оцелелите от атентата в Бостън през 2013 г., Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Маратонките на един от оцелелите от атентата в Бостън през 2013 г., Снимка: Ройтерс

Два месеца по-късно калифорнийката вече не разчитала на солидната си месечна заплата и работела по новата компания Artisan Connect. Тя успяла да събере 750 000 долара от инвеститори, сред които се забелязва името на Serious Change LP – компания, която подкрепя организации, занимаващи се с позитивни каузи, от които междувременно се печелят и пари. Голяма част от 2013 г. Норт прекарва в установяване на връзка със занаятчийски групи от цял свят, в опит да изгради комуникационна мрежа от занаятчии, занимаващи се с изработването на голям набор от битови стоки.

В момента Artisan Connect има 10 служители, които работят предимно от вкъщи.

На 8 април компанията стартира търговската си дейност, предлагайки домашно обзавеждане от Латинска Америка, Индия, Африка и Югоизточна Азия. Сайтът предлага копринени възглавници от Камбоджа за 85 долара, одеяла от вълната на боливийски лами за 175 долара, както и плетени кошници от Свазиленд за 75 долара.

За да демонстрира предизвикателствата, които стоят пред бизнеса й, Норт пази кашон, изпратен от африканската страна Свазиленд, чиято горна част е покрита с повече от 50 пощенски марки.

“Стоката ни остава блокирана по митниците,” казва Норт. “Изключително трудно е да купуваш стока от страни от Третия свят, ако си клиент от САЩ. Повечето страни не приемат кредитни карти, така че не можеш да направиш транзакция, дори ако си се почувствал уверен да осигуриш банкова информация на партньорите си.”

Занаятчите в САЩ могат да използват платформата Etsy, която представлява нещо като Еbay, но за ретро артикули. Artisan Connect има съвсем друга цел – да даде възможност на потребителите в Америка да купуват стоки, които иначе не биха купили заради усложнените доставки и методи за плащане.

В момента Норт купува достатъчно артикули, за да покрие разходите на компанията си по логистиката. Засега сайтът предлага 17 продукта, като всеки един от тях има описание, включващо занаятчийската група, която го е произвела. Всяка седмица асортиментът от стоки на компанията се увеличава.

Artisan Connect планира да генерира приходите си от надценката, с която ще продава стоките. Според Норт този модел ще помогне на занаятчиите, които ще достигнат до нови клиенти, които пък ще харчат повече, отколкото тези в локалните им пазари.

“Бизнесът със занаятчийски стоки може да промени целия живот на хората в развиващите се страни,” казва Джош Мейлман, управляващ директор на Serious Change.

За да се превърне в успешна компания, Artisan Connect трябва да се докаже като сериозен играч в онлайн търговията, където битката е ожесточена, дори и без логистичните проблеми, с които тя трябва да се справи.

Норт има солиден гръб от компании, които подкрепят инициативата и са склонни на партньорство с Artisan Connect.

Най-големият защитник на Норт обаче не е компания, организация или асоциация, а Бранък. След атентата в Бостън двете запазват връзката помежду си. През миналия юни Норт посещава Бранък, когато тя започва своята рехабилитация. В момента Бранък свиква с изкуствения си крак, а за годишнината от трагичния инцидент двете преминават символично финалната линия на бостънския маратон.

“Надявам се да й помогна, както тя помогна на мен,” казва Бранък, “просто като проверявам как се чувства и й давам своята подкрепа.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още