IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

еBay склони на искането на Айкан за отделяне на PayPal

Платформата за парични преводи има по-добър шанс за развитие като самостоятелна компания, смята акционер на eBay

16:04 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият онлайн търговец еBay е достигнал до споразумение с милиардера и акционер в компанията Карл Айкан, което слага край на дългия им спор за съдбата на PayPal. Късно в четвъртък онлайн търговецът съобщи, че е взето решение платформата за парични преводи да се отдели от eBay, каквато беше предварителната идея на Айкан. Инвеститорът смята, че по този начин PayPal има по-добри шансове за развитие като самостоятелна компания, а обвързаността ѝ с eBay пречи на нейния растеж.

Директор на отцепеното дружество ще стане бившият главен изпълнителен директор на AT&T – Дейвид Дорман, съобщиха от eBay. Междувременно стана ясно, че Айкан ще оттегли подкрепата си от двама от кандидатите за членове на Управителния съвет на eBay, които той сам номинира преди време.

Приятелската развръзка е в пълен контраст с първоначалната позиция на Айкан, когато той инициира спора с Управителния съвет на еBay. 

“Мисля, че Донахю (изпълнителния директор на eBay) мисли за компанията постоянно и съм убеден, че точно такъв тип човек бих искал да я управлява,” казва Айкан в интервю. “Времето ще покаже дали съм прав”. 



В свое изказване Донахю споделя, че сделката гарантира дългосрочната позиция на Айкан като акционер в компанията. От eBay се съгласиха да споделят определена информация с Айкан, но Донахю коментира, че ако инвеститорът се съгласи, той ще бъде разглеждан като вътрешен на компанията човек, който ще има рестрикции за времето, в което може да търгува със своя дял.

Дебатът около съдбата на PayPal в последните седмици бе провокиран от среща на Карл Айкан с Джеймс Лий и Крис Вентреска – специалисти по сливане и придобиване на компании в JPMorgan, смятат запознати източници, цитирани от BusinessInsider.

В един момент Айкан дори се отказа от идеята си за отцепване на PayPal, инициирайки разговор за частичната продажба на компанията на борсата.

PayPal, която позволява на хора и фирми да обменят пари по дигитален път, се смята от експерти за перлата в короната на eBay. Компанията дори е на път да засенчи успехите на eBay по отношение на приходите.

Наскоро Айкън обяви, че притежава 27,8 милиона акции или 2,15% от акциите на еBay, които се оценяват на 1,5 млрд. долара. В четвъртък пазарната капитализация на компанията се понижи с 3,2% до 54,08 долара за дял.

В интервюто си Айкън заяви, че страстите са се успокоили, след като той е разговарял часове наред с Донахю за бъдещето на компанията и нейния потенциал. “След като разбрах, че можем да назначим Дорман, реших, че няма смисъл от тази война”.

Бъдещият шеф на самостоятелната PayPal e на 60 години и в момента е председател на борда на директорите на CVS Caremark Corp. и директор на Yum Brands Inc. (чиято най-известна марка е KFC). Той е бивш председател на борда на директорите на Motorola Inc., а след това е назначен за директор на Motorola Solutions Inc., след като компанията се разделя на две.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още