IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как можем да търгуваме с "пазарния страх"

Един от начините е чрез договори за разлика (CFD), базирани върху индекса на волатилността (VIX)

12:05 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Как можем да търгуваме с "пазарния страх"

Имайте предвид, че VIX се базира на очакваната колебливост на пазара, а не на сегашната волатилност. С други думи, това е индекс, който показва как пазарите на акции предвиждат състоянието на пазара в близкото бъдеще. Трейдърите на CFD могат да изчислят очакваната реална волатилност на пазара от S&P 500, разделяйки текущата цена на VIX на 12. Така например, ако цената е 22,28, търговците очакват волатилност от около 1,8% на годишна база.

Трябва да запомните две неща при търговията на CFD върху VIX. Първо, волатилността не е еквивалентна на спада на пазара. Затова е възможно пазарът да се понижи, а колебливостта да остане потисната (често се случва индекс под 20% да бъде последван от понижение на пазарните цени). Подобна ситуация може да се прояви, когато всички пазари се движат в една посока и всички са сигурни за бъдещето.

Второ, VIX се базира на най-скоро изтичащите опции и показва очакваните промени за близките 30 дни. Индексът не включва дългосрочните прогнози като тези за опциите, изтичащи след два месеца. Въпреки това обаче, VIX се обновява непрекъснато и това компенсира краткосрочния ефект и ви позволява да търгувате върху очакванията си за волатилността в по-дълъг период от време.

Ако се чувствате некомфортно в къса позиция или просто не успявате да спечелите пари, продавайки, индексът на волатилността предлага интересна алтернатива тогава, когато много от индексите на акциите падат. Много брокери на CFD котират цена на VIX, превръщайки го в привлекателен инструмент особено когато вярвате, че инвеститорите ще бъдат обвзети от страх или че опасенията им са неоправдани.

Негативната зависимост, която съществува между пазарите на акции и VIX, показва, че инвеститорите могат или да използват волатилността, за да хеджират портфейлите си, или да спечелят от високите й нива. Ако „индексът на страха“ е висок, ще е полезно да обмислите къса позиция, тъй като печалбата идва със спадането на индекса.

Подобна печалба може лесно да бъде реализирана чрез CFD сметка, защото договорите за разлика ви позволяват да печелите и от падащи цени, и от покачващи се. Малцина от брокерите обаче предлагат CFD върху VIX. Някои от тях са IG Markets, GFT и CMC Markets - всеки, от които със сравнително конкурентни спредове. GFT например предлага спред от 0,10 базови пункта плюс пазарния спред, върху който е съставен CFD договорът, със задължителен марджин от 1%.

Запомнете обаче, че VIX представя цени на опции, използвани от големите пазарни участници като хедж фондове и банки за ограничаване на негативния риск, особено за американски ценни книжа. Така че, ако нещо подплаши тези „големи риби“, те ще започнат да купуват опции, причинявайки увеличение на цените.

Когато повечето пазарни участници са уплашени и търсят убежище, вие можете да погледнете на индекса на волатилността като на индекс, който ще се покачи насред всички останали падащи индекси. Някои обиграни търговци на CFD-та дори използват VIX за двойно подсигуряване преди да заемат къса позиция. Последната позиция ви позволява да спечелите, когато даден финансов инструмент падне.

Повечето брокери не предлагат дневен VIX или индекс, базиран на валутна цена. Те оценяват фючърсните си договори върху VIX според договора за предишния месец (т.е. най-близкият фючърсен контракт до днешната дата). Фючърсите върху VIX обикновено се котират като месечни договори. Позициите, които се оставят да изтекат, се затварят според стойността за финално уреждане на деня след последния ден на търговия. 

Открийте своята сметка в ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още