IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

13% от българите инвестират в криптовалути - повече от средните за ЕС 8%

Първото издание на Blockchain and Crypto Conf ще се проведе на 24 април в СУ „Св. Климент Охридски“

19:36 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
13% от българите инвестират в криптовалути - повече от средните за ЕС 8%

По последни данни на Евробарометър 13% от българите инвестират в криптовалути. Това е близо двойно повече от средното за ЕС – 8%. Така страната ни се нарежда в ТОП 5 държавите с най-много притежание на криптовалути от глава от населението, където лидери са Словения с 18%, Хърватска – 16%, Люксембург – 14%.

За разлика от по-голямата част от останалите държави в ТОП 5 като Люксембург, Словения, и Хърватска, където инвестициите в стандартните финансови инструменти като фондове, акции и бондове са съответно 36%, 22% и 17%, то в България това са едва 13% еднакви с тези в крипто.

„Данните показват само едно – инвестиционните портфейли на българите са минимум двойно по-високорискови, от тези на средностатистическия инвестиращ европеец. Причините за тези успокоителни данни варират от недоверие в политическата система на страната ни до ниска степен на финансова грамотност. Решението не може да бъде еднозначно, но най-вероятно се крие в разяснителни кампании за криптоактивите и техните рискове, както и по-силно въвлечени регулатори в инициативи и проекти за по-добро образование“, коментира Георги Пенев, директор на Българска финтех асоциация.

Първата българска образователна конференция за блокчейн и крипто

Първото издание на Blockchain and Crypto Conf ще се проведе на 24 април от 17 ч. в СУ „Св. Климент Охридски“, Аула „Магна“. Конференцията се организира от Българска финтех асоциация и Софийския университет „Св.Климент Охридски“, като част от съвместната магистърска програма „Финанси, инвестиции и финтех“ към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Лектори на събитието ще бъдат преподаватели от Софийския университет, както и блокчейн и крипто експерти от публичния и частния сектор, включително изпълнителния директор на Асоциацията „Дигитално евро“ Конрад Крафт.

Обсъжданите теми по време на конференцията ще са употребата на блокчейн технологията, криптопазарите и влязлата на 20.04 регулация за криптопазарите в ЕС – MiCA.

Научете повече и се регистрирайте за събитието ТУК.

Изследването е направено между 30 май и 14 юни 2022 г. по искане на Европейската комисия и обхваща популация от граждани на ЕС на възраст над 15 години, пребиваващи в една от 27-те държави-членки на ЕС. Анкетираните българи са 1017 души. Цялото изследване може да намерите ТУК.

Последна актуализация: 19:39 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още
Финанси виж още