IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции и риск, търговия в условията на криза

Клуб Investor.bg представя срещата с гост доц. д-р Пламен Пътев, който говори за измерителите на риска и за корелацията на българския пазар с чуждите борси

10:50 | 28.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиции и риск, търговия в условията на криза

Развиващите се пазари се движат по свой начин, независим от движението на западния и световния пазар, но в условията на кризи корелацията се усилва. След отшумяване на кризата синхронността спада, но никога не се връща на старите си равнища, което означава, че развиващите се пазари стават все по-интегрирани със западните.

Това заяви доц. д-р. Пламен Пътев, председател на Съвета на директорите на УД Стандарт Асет Мениджмънт, по време на традиционната месечна среща на „Клуб Investor.bg“. Темата на срещата бе “Най-добри практики при управление на риска. Ползата от регионална диверсификация”, а партньор на събитието бе ОББ.

Според изчисленията на Пътев през 2007 г. рискът на българския фондов пазар се е увеличил в сравнение с 2006 г., което обаче не е било съпътствано с пропорционално повишаване на доходността, която да компенсира по-високия риск. „От тук следва, че през 2007 г. сме поели по-голям риск, без да сме били компенсирани с по-висока доходност“, обобщи Пътев.

През 2007 г. спрямо 2006 г., в регионален аспект, корелацията на българския пазар с регионалните е нараснала почти двойно. Пътев говори още за различните рискови измерители като Beta, Value at Risk и приложението им у нас и в региона, както и за продължителността на азиатската криза, причините за ипотечната криза и настоящата ситуация на българския капиталов пазар.

На въпрос защо не е достатъчно развит облигационният пазар у нас Пътев отговори, че сред основните причини е тази, че към момента компаниите предпочитат да ползват банкови заеми, а не да емитират дългови ценни книжа заради по-изгодните условия, предлагани им от банките. При евентуално затягане на кредитирането у нас обаче е вероятно облигационният пазар да се раздвижи и все повече компании да се обръщат към възможностите на капиталовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още