IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Николов: Поуката от кризата е инвеститорите да се съобразяват с тренда

Надеждите, че с времето цените ще се възстановят много често се оказват неоправдани, особено през последните 4 години, заявява анализаторът

10:13 | 18.04.11 г. 6
А. Николов: Поуката от кризата е инвеститорите да се съобразяват с тренда

Поуката от кризата през 2008 година е, че инвеститорите трябва да се съобразяват с основния тренд. Мнозина от тях си ползволиха да държат акции докато пазарът падаше, заяви Александър Николов, портфолио мениджър на ДФ Адванс Източна Европа, по време на Клуб Investor.bg.

Според него обаче инвеститорите имат къса памет и не са научили урока си, като повечето хора забравят какво е станало миналата година. "Нещата които са се случили през 1929 г., през 1949 г., не представляват интерес за инвеститорите", смята Николов.

При всяко обявяване на отчети на дружества в САЩ инвеститорите виждат едно и също нещо, но продължават да допускат същите грешки. Например публикуваният наскоро отчет на JP Morgan показа 67% ръст на печалбата, което бе над очакванията и въпреки това цената на акциите се понижи. Защото докато през целия ден по CNBC се сипеха хвалебствия, умните пари бяха купували месец преди това и използваха момента да продадат на публиката", сподели анализаторът.

"Надеждите, че с времето цените ще възстановят стойността си са много често неоправдани, през последните четири години са напълно неоправдани. Много от компаниите ще изчезнат и никога няма да достигнат предкризисните нива. Това е най-голямата грешка - да чакаш акцията да се върне", смята Николов.

Друга поука според фонд мениджъра е да не се инвестира в неликвидни акции. Вероятно инвеститорите са научили урока, защото миналата година неликвидните пазари бяха слаби.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Енемона и Дженеръс Ауто

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още