IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Петропулос: По време на криза хората спестяват, какво друго да правят?

Трябва да се подготвим за дълъг период на слаб ръст при активите и спадащи печалби, заяви главният изпълнителен директор на Емпорики Банк България

07:55 | 04.10.11 г.
<p>
	Атанасиос Петропулос,&nbsp;главен изпълнителен директор на Емпорики Банк България АД. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор на Емпорики Банк България АД. Снимка: Investor.bg

По време на криза хората спестяват, какво друго да правят, заяви главният изпълнителен директор на Емпорики Банк България Атанасиос Петропулос по време на Клуб Investor.bg.

Видяхме как хората увеличиха спестяванията си и закотвиха своите финанси, включително и защото депозитите са гарантирани от държавата. От друга страна е много трудно хората или фирмите да се решат на нови инвестиции, сподели банкерът.

ЕС е изправен пред сериозни предизвикателства, но е ясно, че е готов да вземе решения, които да преследват дългосрочни цели, като Европейският фонд за стабилност е вероятно най-подходящият отговор на тези проблеми към днешна дата, но е много важно той да бъде снабден с всички необходими елементи, за да реши проблемите в периферията на еврозоната. Например, сближаване на фискалните политики в страните от ЕС.

Едва ли има някой, които се съмнява, че отказът от еврото ще донесе много неясни и дори вредни последствия и затова в никакъв случай не може да бъде решение, смята Петропулос.

Всички ние трябва да се подготвим за дълъг период на слаб ръст при активите и спадащи печалби.

Според Атанасиос Петропулос при старта на кризата през 2008 г. банките са се обърнали към държавните ценни книжа като спасително убежище и иронията е, че сега тези инвестиции им тежат, а освен това не са и ликвидни, каквито са били в началото на кризата.



Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още