IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Узунов: Соларните паркове трябва да бъдат изградени до 1 година

По-правилната политика е фотоволтаични панели към домакинствата, а не изграждането на големи паркове, смята инвеститорът

13:21 | 02.06.11 г. 6
<p>
	Красимир Узунов Снимка: Личен архив</p>

Красимир Узунов Снимка: Личен архив

Инвеститорът в най-големият соларен парк у нас - Красимир Узунов, ще бъде лектор по време на поредната среща на Клуб Investor.bg. Събитието е посветено на инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и ще се състои днес от 18:30 часа в столичния хотел Хилтън.

Във връзка със събитието, зададохме на Красимир Узунов няколко въпроса за инвестициите в сектора на ВЕИ.

Г-н Узунов, може ли да се изчака последния момент (2020 г.) за покриване на изискванията за енергия от ВЕИ или е хубаво още сега да се изграждат мощности?

- Не само, че сега е моментът, но той дори вече изтече. Може да се приеме, че има време от още 1 година, след това няма да има смисъл, поради липсата на време за изплащане на инвестицията.

Какво е подобрението на ефективността на соларните панели в последните години и какво се очаква да е в следващите години?

- Един пример е, че за последните 2-3 години панелите от 180 вата станаха с мощност 230 вата при един и същ размер и еднакви други характеристики. Тоест повишение на ефективността с 28%.

Фотоволтаични панели към всяко домакинство или изграждане на големи паркове е правилната политика за развитие на сектора?

- Разбира се към всяко домакинство, защото има по-малко рискове. Основният риск е да бъдеш изключен от мрежата. Малък инвеститор няма голяма мощност и не застрашава енергийната мрежа и затова няма да бъде изключен. Голяма мощност, от например 5 мегавата, често трябва да бъде спирана. Също така при малък проект и цената за изграждане е по-добра.

През 2011 г. Красимир Узунов откри соларния парк в с. Равна гора. Паркът включва 44 хиляди фотоволтаични панели в община Аврен до Варна. Около 2,2 млн. лв. са планираните годишни приходи от инвестицията, а общото вложение е 15 млн. евро, от които 3 млн. са за покупката на земята от община Аврен. Фотоволтаичният парк е с мощност 5 MWp, разположен е на 309 дка, от които 200 са използвани за разполагане на фотоволтаични модули.

В предстоящия Клуб Investor.bg ще вземат участие шестима лектори. Сред тях са противници на бързото изграждане на мощности за ВЕИ като макроикономиста Георги Ангелов и Камен Колев от Българска стопанска камера.

За инвестициите в този сектор освен Красимир Узунов ще говорят Никола Газдов (председател на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация) и Велизар Киряков (председател на Асоциация на производителите на екологична енергия).

Темата на лекцията на Илко Йоцев е за предизвикателствата при изграждането и развитието на проекти за комбинирано производство на енергия от биомаса и биогаз, например от топлофикациите. Неговата компания е е изградила първия в България проект за изгаряне на биогаз от отпадни води – изграден на Пречиствателна Станция за Отпадни Води – Кубратово София – собственост на Софийска Вода.

В дискусионната част в предстоящата среща Илко Йоцев ще отговори на въпроси за потенциала пред електроразпределитените дружества в контекста на предстоящата борсова приватизация на по 33% от капитала им.

Повече за участниците и събитието може да прочетете и да се регистрирате тук.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на Дженеръс Ауто и Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
hariton
преди 13 години
Човекът-балон (както е известен Красимир Узунов в стопанските среди) купи парцела първоначално за вилно селище. Затова се изръси толкова. Когато балонът с англичаните се спука, за кратко време се пренасочи към голф-игрище. След като и този балон го догони, се наложи да развърти телефони по старите ДС-колеги из министерствата. Точно те го светнаха, че върви последното раздаване на картите в слънчевата далавера. Така успя да се включи в още един балон, след като и с Мол Варна като скочи от потъващия кораб в последния момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Pinokio
преди 13 години
А бе не знам за инвестицията, но Узунов е официален представител на Sharp за БГ, т.е. получава най-добрите монокристални или хибридни батерийки за момента на пазара за супер изгодна цена /с отстъпка/ от японците. Това му генерира резултат от бързо изплащане на инвестицията. Останалото е "Да яхнем коня и да развеем байряка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
MarkoM
преди 13 години
Определено цената която е платена за 309 декара земя буди съмнения. Или не са декари, а хектари, или сделката е за проверка (още повече че цените са в евро), или третия вариант е тези 3 милиона да не са само за земя, а и за съоръжения и инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Ами май всички това опитват - друг въпрос, доколко ние се хващаме, де ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 13 години
Да не излезе, че се заяждам, но изглежда, че има за какво:К. Узунов казва:"Не само, че сега е моментът, но той дори вече изтече. Може да се приеме, че има време от още 1 година, след това няма да има смисъл, поради липсата на време за изплащане на инвестицията."Питам се, до 2020-та трябва да са изплатени инвестициите или да имаме инсталирани определено количество ВЕИ мощности?? Защо ми се струва, че изискването е за инсталирани, а не изплатени мощности?! Ако беше за изплатени, в закона щеше да има срокове, гарантиращи изкупуването до 2020 г., а сега сроковете са 12 години за вятърни и 20 години за слънчеви. Накратко - изглежда, че г-н Узунов се опитва да въведе публиката в заблуждение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 13 години
3 млн. евро за 309 дка земя прави по 10 хиляди евро на декар. Последното което чух (без да ми е това работата), за най-най-скъпата земеделска земя в Добруджа, беше (по памет) около 500 евро/дка. А тук 10 хиляди и то би трябвало да е за земя негодна за земеделие. Дали някой няма да разясни ситуацията? Защото иначе остава съмнението, че както стойността на инвестицията е раздута чрез стойността на земята, така може да е раздута и чрез всичко останало? И после се "чудят" защо има създадено негативно отношение към ВЕИ енергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още