IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Андонов: Има политически риск в Източна Европа и лихвите са по-високи

Следващите години на БФБ-София успешни ще са спокойните инвеститори, които могат да изчакат реализацията на инвестициите си

10:52 | 20.04.11 г. 8
А. Андонов: Има политически риск в Източна Европа и лихвите са по-високи

Много от инвеститорите в Източна Европа приемаха политическия риск за нещо преувеличено. "Да, съществува, но защо трябва да плащаме толкова по-високи лихви спрямо Западна Европа, откъде идва този политически риск?", си казваха те. Такъв политически риск вече се осъществи в Унгария и това може да стане и в България в някой момент, сподели Алекси Андонов, управител на унгарското инвестиционно дружество Витоша и член на Съвета на директорите на Инвестор.БГ АД, по време на Клуб Investor.bg.

Тотално новото за Източна Европа от миналата година е, че една дясна партия спечели 2/3 от парламентарното представителство в Унгария. В Източна Европа демокрациите не са много стабилни въпреки мнението, че комунизмът си е отишъл и че много от страните са членки на Европейския съюз. Досега Източна Европа я спаси, че никой не беше получавал 2/3 мнозинство и коалиционните правителства бяха гарант, че няма да се стигне до крайности, като в Унгария с национализацията на пенсионните фондове.

Човек, колкото и да си обича региона, не трябва да инвестира само в него. Не случайно рисковите премии тук са високи. Разбира се, не е ясно кой е по-виновен - този, който е довел дадена страна до задлъжнялост, или този, който след това се вижда принуден да национализира пенсионните фондове, обобщи Андонов.

За българския капиталов пазар

Аз не съм чак толкова голям оптимист за състоянието на родния капиталов пазар, въпреки че тези, които ме познават, знаят, че бях сред най-големите оптимисти през 2001 г.

Но не по отношение на това дали може да се печели на БФБ-София, защото тази опция съществува и до ден днешен, а по въпроса дали България изобщо има шанс да има ликвидна борса в обозримо бъдеще. От тази гледна точка съм песимист за следващите 5-6-7 г.

Ключовото, което беше в България, а именно приватизацията, както и това, което правителството прави в момента с Е.ОН, не е точно това, което трябва да се направи, за да имаме ликвидна борса. Приватизацията на акциите на БТК беше важен момент за пазара ни, но начинът, по който беше направена тази продажба, не предоставя възможност за създаване на ликвиден пазар.

В Унгария при много от компаниите беше подписан договор с мажоритарния собственик, че няма да изкупува останалите акции за 5-6-7 години, тоест гарантираха, че акциите, които излизат на борсата, ще останат дългосрочно на борсата. Предлаганията бяха по начини, които гарантираха разпръсването на акциите, например прилагаше се технологията като при раздаване на карти за игра, а не пропорционално на заявения интерес. Преференции имаха дребните инвеститори и се получаваше разпръсване на акциите.

На една неликвидна борса много акции се отклоняват значително от фундамента си, което в един момент може да е лошо, но създава и големи възможности да се купуват акции на нереалистични нива, защото поради ниската ликвидност фундаментът трудно влиза в цените на акциите.

Това обаче не е тактиката на трейдъра, а това е тактиката на спокойния инвеститор, който може да изчака значително време с надеждата да спечели доста, сподели Андонов.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Енемона и Дженеръс Ауто

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още