IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователният пазар е разорана нива, някои играят с ботуши, други са боси

Да се играе на хубав терен, да има правила и справедлив съдия, си пожелаха участниците в дискусията на Клуб Investor.bg

15:26 | 09.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Застрахователният пазар е разорана нива, някои играят с ботуши, други са боси

Застрахователното игрище е разорано поле, нива. Някои от футболистите играят с ботуши, друг с бутонки, трети е бос. За феърплей и дума не може да става. В застраховането има 350 брокера и 53 000 застрахователни агенти, просто няма как пазар от 1 млрд. лв. да докара печалба за толкова много играчи.

Това е състоянието на застрахователния пазар, по думите на участниците в дискусията на клуб Investor.bg от 26 октомври 2010 г.

Надеждите са, мачът на застрахователния пазар да бъде феърплей. Да се играе на хубав терен, да има правила и справедлив съдия. Също така животозастраховането да не е мажоретка на пазара, а основен играч, какъвто в момента е застраховка Гражданска отговорност на МПС.

Междувременно Комисията за финансов надзор (КФН) вече направи опит да наложи правила. На 4 ноември КФН прие на второ четене наредба с която полиците ще се отчитат в срок от 24 часа от сключването им. До момента имаше над 100 000 случая годишно на отчитане над месец след сключването, което създаваше възможност за застрахователни измами (сключване на застраховка след катастрофа), както и намаляваше покритието на застраховка Гражданска отговорност.


Също така КФН предлага с проектонаредба нови резерви по Гражданска отговорност на МПС, което ще доведе до поскъпване на застраховката, с което ще стабилизира застрахователите.

С предлаганите промени се предвижда в полиците по Гражданска отговорност да се предоставя и информация за комисионите на застрахователните посредници, като се посочва процентът от застрахователната премия и съответната абсолютна стойност.

Проектът на наредба изрично забранява на застрахователите и на застрахователните посредници да предоставят бонуси, отстъпки, стоки, услуги или облаги под каквато и да е форма. В последните три години брокери рекламираха, че предлагат гражданска отговорност с отстъпка от 10%, което силно деформира пазара, тъй като тези брокери искаха по-голяма комисионна от застрахователя, поради по-големия обем продажби, на база на предлаганата отстъпка. 

Така се стигна до комисиони за брокерите от 35%, което изправи застрахователите до остра зависимост от застрахователните брокери, включително и по отношение определяне на цената на продуктите си.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
temida
преди 13 години
Не съм сигурен кой се напъва, но пък знам за брокерчета, които на края на годината поставя условия за увеличаване на премията, иначе ще прехвърли клиентите си към друга компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
fant0mas
преди 13 години
Добре че е зам.-шефа на КФН да прояви смелост и да се противопостави на брокерите. Време беше да се въведе ред, трябва да има правила в тази държава. Не стига, че народът е беден, а и някой да му свива парите, за да стане богат, а за човечеца - нищо, ни обезщетения ни нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
bolen_mozyk
преди 13 години
НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ КОМИСИОНАТА,А ТОЗ ДЕТО СЕ НАПЪВА ДА МУ Я ДАДЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още