IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Средният размер на ипотечните кредити за последните 18 месеца е паднал с около 40%, каза изп. директор банкиране на дребно в Емпорики Банк по време на Клуб Investor.bg

15:08 | 02.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>Гълъбин Гълъбов. Снимка: Investor.bg</p>

Гълъбин Гълъбов. Снимка: Investor.bg

Прозрачността на офертите на банките за ипотечни кредити, въпросът доколко банките могат да генерират търсене на пазара на имоти и до каква степен могат да повлияят пазара да тръгне нагоре. Това бяха част от темите, за които говори Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор банкиране на дребно в Емпорики Банк – България, по време на посветения на жилищните имоти Клуб Investor.bg, който се проведе тази седмица.

Темата на събитието беше „Жилищни имоти - ще тръгнат ли цените трайно нагоре?“.

По думите на Гълъбов банките подхождат „много креативно“ при обявяването на някои параметри от офертите за ипотечни кредити като например формирането на годишния процент на разходите (ГПР).

По закон „този прословут измерител за това колко е скъп един кредит“ би трябвало да влязат абсолютно всички разходи, които са необходими, за да се получи кредит, каза той. Сред тях са всички такси, комисиони, лихвени плащания по кредита, застраховки, които са необходими за получаване на кредита и не са за сметка на банката, а също така и всякакви допълнителни условия за покупка на дадени пакетни програми и продукти, които банката изисква, за да се постигне конкретният обявен лихвен процент.

Според него размерът на кредита спрямо стойността на имота, който се закупува, в момента се движи между 75 и 85%. Някои банки рекламират до 100%, но този процент се отпуска единствено при предоставяне на допълнително обезпечение, което служи като буфер, гарантиращо, че банката ще може да си погаси кредита при неблагоприятно стечение на обстоятелствата.

Средният размер на ипотечните кредити за последните 18 месеца е паднал с около 40%, каза Гълъбов. От една страна това е продиктувано от по-големия процент самоучастие. Разумните купувачи искат да поемат по-малък риск и са готови да предоставят по-голяма сума собствени средства при покупка на имот. От друга страна, причина са цените на имотите, които са паднали средно с около 30%.

Преди средната сделка ако беше около 40-50 хил. евро, то сега вече не са редки случаите от 25, 30 и 35 хил. евро, каза той.

Още от Клуб Investor.bg

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
investment
преди 13 години
Защо ли още няма закон за фалит на физическите лица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Това, че има допълнително обезпечение при кредит над 100% е само една застраховка за банката, че ще си получи парите. Но ценовият ефект върху пазара е абсолютно същият както и преди, по време на надуване на балона. Т.е. банките нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили - всичко си е както и преди. Е, били (дали?) затегнали условията към кредитополучателите, но това ще е (ако е) само временно и като им се стори, че обстановката е по-добра пак ще ги разхлабят (както и преди). И това е логично - нищо в макрорамката не се е променило, че да има отражение и на микрониво. Нищо в бизнес модела не се е променило. Не се е променило кой знае колко и съзнанието на потребителите. И (за най-голяма радост на банки и строителни предприемачи) има голям шанс това, което се случи да се случва отново и отново. Точно както балоните (вкл. имотни) са случвали и преди последния, така някои хора се гласят да се случват и пак. Само че този път не са познали. Този път ще е различно. Да бъдат сигурни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Абе каква е била аудиторията на този форум? Не чух и едно нещо, казано от Г. Гълъбов, което да не знаех и от преди. Само азбучни неща ли са говорени?? :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още