IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия облекчава правилата за чужди инвестиции в търговията на дребно

Очакванията обаче са международните вериги супермаркети да изчакат общите избори в страната догодина, преди да решат дали да навлязат на местния пазар

17:31 | 02.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще отнемат ли международните вериги очарованието на ориенталския пазар? <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ще отнемат ли международните вериги очарованието на ориенталския пазар? Снимка: Архив Ройтерс

Индия облекчи ключови правила за преките чуждестранни инвестиции в сектора на продажби на дребно на повече от едни бранд, за да привлече чуждестранни фирми, докато се опитва да ускори икономическия си растеж, съобщи BBC.

Облекчени са правилата за веригите за доставки на стоките, за инфраструктурните инвестиции и за избора на градове, в които да се инвестира. Още през миналата година страната отвори пазара на продажби на дребно на повече от един бранд, но все още нито една чуждестранна верига супермаркети не е навлязла на местния пазар.

Предишните правила задължаваха чуждестранните вериги супермаркети да получават 30% от стоките, които продават, от малки индийски компании. Правителството на страната премахна това ограничение, но обяви, че чуждестранните фирми ще получат срок от 5 години, в които трябва да достигнат тази цел, като първоначално им предоставя възможност за внос на стоки от чужбина.

Международните вериги супермаркети ще трябва също да вложат 50% от първоначалната си инвестиция в изграждането на поддържаща инфраструктура като например хладилни устройства. На чуждестранните търговци на дребно ще бъде разрешено да строят магазини и в градове с население под 1 млн. души, каквото беше ограничението досега.

Индия са населението си от над 1 млрд. души е разглеждана от мнозина инвеститори като ключов пазар за растеж, не на последно място и заради броя на хората. Повишаването на доходите и увеличаващата се средна класа увеличи привлекателността на страната.

Вследствие на това при отварянето на сектора на продажбите на дребно за чуждестранните фирми мнозина се надяваха, че веригите супермаркети веднага ще се възползват от възможността. Условията, поставени от индийското правителство, обаче накараха много от чуждестранните търговци на дребно да забавят планираното навлизане на местния пазар.

Анализатори смятат, че премахването или облекчаването на тези правила вероятно ще увеличи интереса на чуждите компании. „Новите правила премахнаха част от спънките и би трябвало да насърчат търговците на дребно от чужбина да навлязат в Индия“, смята Девангшу Дута, оглавяващ консултантската компания в сектора Third Eyesight.

Действията на правителството обаче се натъкнаха на противопоставяне в Индия, където има опасения, че навлизането на известните вериги супермаркети може да нанесе удар на малките търговци на дребно. Критиците твърдят, че предвид покупателната им способност и мащабът на продажбите големите играчи на пазара вероятно ще успеят да си осигурят доставки с много по-ниска надценка от по-малките магазини, а вследствие на това ще могат и да ги продават на по-ниски цени. Опасения бяха изразени и от някои от опозиционните индийски партии.

Анализатори преценяват, че при предстоящи общи избори в страната догодина чуждестранните компании може да предпочетат да задържат инвестициите си заради притеснения, че смяна на правителството може да доведе и до спиране на отварянето на сектора. „Повечето търговци на дребно вероятно ще изчакат и резултата от изборите догодина, преди да вземат решение“, смята Дута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
И там ускоряват опукването на "малките"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още