IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

P/E на развиващите се пазари падна под 10

Съотношението не е било на това ниво от ноември 2012 г.

18:10 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
P/E на развиващите се пазари падна под 10

Последните разпродажби на световните борси тласнаха развиващите се пазари до най-ниските им нива през тази година, според експертите от Citigroup. Съотношението цена-печалба, измервано чрез индекса MSCI Emerging Markets, в момента е под 10 - ниво, невиждано от ноември 2012 г. насам, пише CNBS.

"Смятаме, че ситуацията при развиващите се страни е наистина отчайваща. Тези икономики имат своите проблеми и изглежда, че пазарите ще продължават да пропадат", смятат експертите от банката.

Развиващите се икономики са разтърсвани в последните седмици от страховете, че американският Федерален резерв ще ограничи месечните си покупки на активи по-рано от очакваното. Индексът MSCI Emerging Markets се е понижил с 11 на сто от началото на месец май.

Според данните на Citi развитите капиталови пазари, включително САЩ и Япония, не са постигали резултат под 10 в съотношението цена-печалба при акциите от 2000 г. насам, в това число и по време на световната финансова криза.

Докато много инвеститори се опасяват, че борсите в развиващите се пазари са попаднали в капана на влошените основни икономически показатели, Маркус Рьосген – стратег за Азия и Пасифика в Citi – счита, че тези опасения са прекалени.

"Макар да е вярно, че растежът на световните развиващи се пазари е по-нисък, отколкото трябва, основата на растежа спрямо развитите пазари остава по-висока", заяви експертът.

Рьосген отбеляза, че развиващите се пазари имат възможност да осигурят допълнителен паричен стимул, ако е необходимо, имайки предвид, че там лихвените проценти не са близки до нулата.

"Фискалните позиции все още изглеждат достатъчно стабилни, за да позволяват по-нататъшен стимул, ако е необходимо. Министрите на финансите в развиващите се пазари все още имат повече възможности, отколкото колегите им от развитите страни", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още